Kontroll. Alla har inte koll på vad som är tillåtet när det gäller bygge nära vatten. Nu ska Håbo kommun göra en kontroll. Obs, bilden är inte tagen i Håbo kommun. Foto: Mostphotos

Många har dålig koll på strandskyddet

Hur efterlevs strandskyddet i Håbo? Det ska kommunen nu ta reda på. – Det har gjorts en inventering och ibland får vi in synpunkter och klagomål så vi vet att det finns saker som är otillåtna, säger Monika Rönn, miljö- och hälso­skyddsinspektör.

  • Publicerad 11:50, 30 aug 2019

En och annan har säkerligen doppat sig i Mälaren under sommaren. Kanske från en strand som vid en första anblick sett privat ut, men faktum är att strandskyddet är starkt i Sverige och det är något som många inte vet.

Vet inte vad man får

– Jag tror att allmänheten har mindre koll på sina rättigheter. Allemansrätten och strandskyddet ger stor frihet att nyttja stränderna. Här i Sverige är vi känsliga för när det upplevs som privat mark och då rör man sig inte gärna där. I regel har man rätt att vistas i strandområden, men med respekt för de boende, säger Monika Rönn.

Håbo kommun har påbörjat en undersökning av hur strandskyddet efterlevs. Det är nämligen inte tillåtet att bygga hur som helst.

Kollar lagefterlevnad

– Fastighetsägare som har en strandfastighet har mer eller mindre koll på vad som gäller. Det kan vara lite att det är ”min tomt” och tror att det man gör inte är förbjudet, eller inte gör någon skada, säger Monika Rönn.

Vad exakt är det man tittar på vid dessa inspektioner?

– Vi tittar på om de följer lagstiftningen. Om det finns olovliga byggnader, om man har gjort åtgärder som vi kallar privatiserande. Om man satt ut möbler och inrett sin strand på ett sådant sätt att andra inte kommer känna sig bekväma med att vara där.

Är det något som har överraskat er?

– Nu har vi precis börjat den här tillsynen. Jag får nog passa på den frågan. Än så länge har jag inte blivit överraskad.

Varför är det viktigt att genomföra den här typen av kontroller?

– Det är viktigt att värna syftet med strandskyddet för att det ger så mycket tillbaka. Det är en viktig zon för den biologiska mångfalden. Det är många arter som bor och förökar sig där, och strandzonen renar och skyddar vårt vatten. Det är viktigt för folkhälsan och fritidslivet. De som tar ansvar fyller en viktig funktion och då blir det orättvist om andra struntar i det och kan komma undan med det, så kontrollerna är också en rättvisefråga. 

Sommarstängt

Under juli månad är kontoret stängt. Vi är tillbaka den 3 augusti. Nästa tidning utkommer den 7 augusti.söndag 5/7 7:46

Bålsta/Upplands-BroDirekt starkare i höst

Bålsta/Upplands-BroDirekt blir starkare efter en historisk medieaffär. – Om vi kan bygga upp det här på ett smart och lönsamt sätt får vi mer resurser till att satsa på bättre lokaljournalistik, och...fredag 3/7 9:32

Sport

    Senaste numret

    Bålstabladet
    Stockholm Direkt