Utveckling. Kanske blir det en klätterställning, som på lekplatsen i Uthamra? Foto: Mikael Andersson

Många idéer när bortglömda lekplatser ska rustas

Medborgarna har fått säga sitt när lekplatsen i Rickeby ska renoveras. Nu är det upp till förvaltningen att hitta på något bra av idéerna.

  • Publicerad 12:09, 12 feb 2020

Hur kan Vallentuna bli roligare? Ett steg är att renovera en och annan bortglömd lekpark. Årets första roliga renovering blir av lekparken på Bergvägen 20 C i Rickeby. Nu har kommunen efterlyst tips på vad medborgarna vill ha för grejer i parken.

– Vi fick in väldigt många förslag, fler än vad vi trodde. Det visar ju att det här engagerar folk, säger Johan Carselind, gatu- och parkchef i kommunen.

Många idéer

Studsmatta, linbana, kompisgunga och hinderbana. Kanske till och med en käpphästbana med fälttävlanshinder? Det är några av de förslag som har kommit in från allmänheten. Drömmarna är stora, men vad som faktiskt kommer hamna på platsen går inte alls att svara på, enligt Johan Carselind.

Nya lekparken i Vallentuna döps efter Sop-Johan

– Nej, vi måste upphandla det här först, och storlek och utformningen håller vi inom själva upphandlingen. Det kan vi inte svara på i förväg. Men vi har en budget på tre miljoner, säger han.

Dålig belysning

Ett förslag som har kommit in till kommunen handlar också om belysningen av gatorna runt omkring. Insändaren menar att det är mörkt och otryggt på vägarna. Belysning av omgivningarna ingår inte i renoveringsprojektet, men det är också något de kommer att ta hänsyn till, säger Johan Carselind.

Vi testar: Så roliga är Vallentunas lekplatser

– Bygger man en lekplats så ska det vara tryggt att ta sig dit, så det är något vi kommer att se över. Vi får samordna det inom kommunen, säger han.

Klart till hösten

I nuläget finns det en liten rutschkana och småbarnsgunga samt ett par bänkar på platsen. Lekplatsen angränsar till ett skogsområde vilket lämnar stora möjligheter till utformningen. Förhoppningen är att upphandlingen ska bli klar inom ett par månader.

– Sedan hoppas vi kunna inviga under året, 2020, det är helt klart målsättningen. Förmodligen blir det under senhösten.

Stockholm Direkt