Flera samtal om fastfrusna svanar har inkommit till Danderyds viltvårdare. Foto: Mostphotos

Många samtal om "fastfrusna svanar" i Danderyd

Flera samtal om att svanar i Danderyd har frusit fast i isen har inkommit till kommunens viltvårdare. Väl på plats har det visat sig inte stämma.

  • Publicerad 15:08, 26 feb 2018

De många minusgrader som mött oss den senaste tiden har inneburit flera samtal till kommunens viltvårdare. Anledningen är att det är en del personer som tror sig sett svanar som frusit fast på isarna.

– De tror att svanarna har frusit fast, men de ligger still och spar energi. Det är samma med rådjur, går man fram mot dem så tar det ett tag innan de reagerar, säger Jonas Schüldt, viltvårdare i kommunen.

– Vi har åkt på flera utryckningar, bland annat i närheten av Villa Pauli, men ingen svan har frusit fast.

Bra med koll

Han uppskattar emellertid att folk faktiskt bryr sig och att viltvårdare överlag får hjälp av allmänheten.

– Det är bra att folk har koll, de är ju våra ögon. Men man kanske kan avvakta lite, ha lite is i magen och se om de rör på sig innan man hör av sig.

Har du varit med om att en svan har frusit fast någon gång?

– Nej, det har faktiskt aldrig hänt.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Trafikolycka i Täby - en till sjukhus

Nyheter "Vi kommer utreda" En kvinna fördes till sjukhus tidigare under fredagen efter att ha blivit träffad av en backspegel från en lastbil. Händelsen inträffade i Täby Kyrkby.torsdag 21/6 15:10