Nöjd. Arbetsförmedlare Christine Storbacka kunde räkna in närmare 100 personer på jobbchansen. Foto: Daniel Sjöberg

Många tog chansen när AF bjöd in företag

Arbetsförmedlingens Jobbchansen lockade närmare hundra personer och under hösten fortsätter träffarna. – Företagen är positiva, säger arbetsförmedlare Christine Storbacka.

  • Publicerad 06:00, 6 sep 2017

Det börjar lugna ned sig på Arbetsförmedlingen i Enköping när Ena Håbo-tidningen kommer dit. Företagen plockar så sakteliga ihop efter en intensiv förmiddag.

– Jag tror att vi har haft närmare hundra personer här. Nu är det lite tomt, men den första timmen rusade det verkligen till. Det är jättekul, säger Christine Storbacka.

Jobbchansen är något som Arbetsförmedlingen drog i gång i våras. Två tillfällen blev det, ett i april och ett i maj. Efter ett sommaruppehåll är det nu igång igen och tanken är att det ska fortsätta året ut, den första tisdagen varje månad.

– Första gången var det två företag, nu var det åtta anmälda, men ett lämnade återbud så det var bara sju, säger Christine Storbacka.

Det växer?

– Ja, verkligen. Nu har vi ett företag från Sveg som mejlade in. De hade hamnat på fel sida: "Men kan vi komma. Vi ska ha kundtjänstmedarbetare till SAS?", skrev de.

Framgången till trots är det långt ifrån så att alla hittar ett jobb.

– Ett problem är att vårt klientel saknar en del förutsättningar. Som körkort till exempel. Ett företag behöver femtio personer, ett Bålstaföretag som sysslar med takmontering. Där behöver man körkort och egen bil, säger Christine Storbacka.

– Vi har en väldigt låg arbetslöshet i kommunerna, Enköping och Bålsta, och de som inte riktigt kommer ut har ofta språket som en barriär. Ibland är det också funktionsnedsättningar eller ungdomar som inte har gått klart grundskolan. Då blir det problem.

Skulle du ändå säga att det har gått bra?

– Jo, det tror jag. Företagen är positiva. Det har de varit förut också. De hittar alltid några guldkorn och det är en bra verksamhet som inte kostar företagen någonting mer än två timmar. Nu hade jag ett jättestort företag i Enköping som vill vara med. Det är kul. För nu börjar det sprida sig, att vi håller på med det här. Att vi försöker locka hit både folk och företagare.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Här tas första spadtaget på familjebadet

Nyheter På måndagen drog byggandet av det nya familjebadet på Korsängsfältet officiellt igång. Badet ska öppna dörrarna för allmänheten vintern 2020/2021.måndag 18/6 11:33