Meningslöst. En av fem ungdomar tyckte att sommarjobbet var helt meningslöst eller att de inte lärt sig något nytt under sommarjobbet. Foto: Mostphotos

Många tycker sommarjobbet var meningslöst

En av fem ungdomar tyckte sommarjobbet var meningslöst. Det visar en ny rapport staden själva tagit fram.

  • Publicerad 20:00, 22 nov 2018

20 procent av de tillfrågade ungdomar tyckte att årets sommarjobb var meningslöst eller att de inte lärt sig något alls. Samtidigt svarade 25 procent av arbetsgivarna att de hade svårt att hitta lämpliga arbetsuppgifter till ungdomarna.

Det visar stadens rapport om sommarjobben 2018 där 4 852 ungdomar mellan 16-19 år svarat.

Jennie Oukbir på arbetsmarknadsförvaltningen säger att de kontinuerligt arbetar för att möta den stora volym ungdomar som söker jobb under loven. En del av strategin är att få till samarbete med fler arbetsplatser för att kunna portionera ut sommarjobbarna.

– Istället för att det är fyra ungdomar på en förskola är målet att det kanske bara ska vara två. Förhoppningen är då att ungdomarna ska känna att deras insats är mer värdefull eftersom att de då får mer att göra, säger Jennie Oukbir.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Det är arbetsgivarna själva som beslutar hur många sommarjobbare de kan ta emot.

– För att höja kvaliteten för både sommarjobbare och arbetsgivare har vi sedan två år tillbaka handledarutbildningar på arbetsplatserna, säger Jennie Oukbir.

Vad har det gett ungdomarna?

– Det vet vi inte, det kanske är något vi ska tänka på tills nästa års rapport. Men feedbacken från handledarna har varit positiv.

Hur ska ni få fler sommarjobbare att känna sig meningsfulla nästa år?

– Vi kommer fortsätta bredda antalet arbetsplatser och ha utbildningar. Sedan kanske vi ska börja ge mer direkta tips till handledarna och inte som nu bara ha ett färdigställt formulär på webben, säger Jennie Oukbir.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android