Söker. Nästan 14 000 ungdomar sökte jobb inom Stockholms stad i sommar. Genrebild. Foto: Karin Nilsson/Ylva Bergman

Många unga kan bli utan sommarjobb

På grund av läget inom äldreomsorgen och förskolan i Stockholm till följd av coronaepidemin, ställs nästan hälften av de kommunala sommarjobben in. Det gör att staden snabbt måste hitta nya lösningar.

  • Publicerad 11:08, 9 apr 2020

Vi kommer inte kunna kompensera för alla platser som fanns.

Varje sommar erbjuds Stockholms ungdomar att sommarjobba, eller feriejobba som det formellt heter (se faktaruta), inom bland annat äldreomsorg, LSS och förskola. Men på grund av spridningen av coronaviruset har Stockholms stad beslutat att ställa in alla jobb inom dessa verksamheter.

– Vi har fått nya uppmaningar från arbetsmiljöverket om att minderåriga inte ska jobba inom äldreomsorgen eller vården så som läget ser ut nu, säger Karin Ernlund (C), arbetsmarknads- och integrationsborgarråd.

Hon säger att stadsdelarnas verksamheter är tungt belastade i nuläget, och att man inte kan begära att de dessutom ska förbereda sig med handledare och liknande för stadens ungdomar.

Mellan den 12 februari och 4 mars ansökte 13 923 ungdomar om jobb i sommar. Från början var tanken att cirka 9000 feriejobb skulle erbjudas, varav hälften inom äldreomsorg, LSS och förskola. Däremot har man inte hade hunnit slutföra rekryteringen till jobben, vilket innebär att ingen ungdom skrivit på ett anställningsavtal än.

Försöker hitta fler jobb

Karin Ernlund säger att man nu försöker hitta fler platser för sommarjobb inom andra delar av Stockholm. Det kan vara inom parkskötsel, kontor, administration eller fastighetsskötsel.

– Vi försöker öka på alla andra områden, men vi kommer inte kunna kompensera för alla platser som fanns, säger Karin Ernlund.

Hon säger att det är svårt att säga hur många jobb man kan skaka fram, men uppmanar privata företag som inte är påverkade av krisen att fundera på om de kan hitta arbetsuppgifter för ungdomar i sommar.

– Det kommer vara mer viktigt än någonsin att ha en meningsfull sysselsättning just den här sommaren, eftersom väldigt många gymnasieungdomar spenderat tid isolerade hemma och studerat, säger Karin Ernlund.

Senast den 31 maj ska Stockholms ungdomar få svar om de fått jobb eller inte.

Feriejobb

Ett feriejobb innebär att man får prova på arbetslivet med hjälp av en handledare. Det är kommunen som är arbetsgivare.

Ett sommarjobb innebär att man ersätter någon som har arbetat, man arbetar alltså på samma sätt som en ordinarie anställd.

I år har unga födda mellan 2004 och före den 1 juli 2002 kunnat söka stadens feriejobb till sommaren.

Visa merVisa mindre