Många vill ha bokkasse

Nya tjänsten ”Bokkassen” har redan hunnit bli populär bland 70-plussare. Nu vill biblioteket nå ut till ännu fler. – Alldeles nyss ringde en kvinna och berättade att hon gillar deckare, säger bibliotekarien Veronika Eriksen.

  • Publicerad 12:14, 5 apr 2020

Ofta är det böcker som varit med i Skavlan som önskas.

Folkhälsomyndigheten råder alla personer över 70 år att hålla sig ifrån publika lokaler i den mån det går, med anledningen av Corona-viruset. Men det ska inte stoppa dem från att få läsa böcker resonerar bibliotekets personal, som sedan snart två veckor erbjuder Bokkassar till 70-plussare.

– Det kom upp som en idé förra måndagen. Vi följer myndigheternas rekommendationer om att 70-plussare inte ska vistas ute i onödan, och då kände vi att de trots det måste få tillgång till litteratur på annat sätt, säger bibliotekarien Veronika Eriksen.

Kassen har blivit uppskattad. Redan ett femtontal personer hade hört av sig i början av veckan och önskat en bokkasse.

Den som vill beställa en bokkasse gör det genom att kontakta biblioteket i Enköping. Sedan går bokkassen att hämta utanför bibliotekets entré, skicka ett ombud, eller så går det att få böckerna hemkörda till sig.

– Alldeles nyss ringde en kvinna och berättade att hon gillar deckare. Så nu ska jag plocka ihop böcker som jag tror hon kan gilla och som hon förhoppningsvis inte hunnit läsa redan. Andra är mer precisa i sin beställning och önskar specifika titlar, säger Veronika Eriksen, som trots att boktjänsten nyligen lanserats är van vid konceptet.

Hon är sedan tidigare ansvarig för ”Boken kommer” som är en tjänst som biblioteket erbjuder personer som på grund av ålder, funktionsvariation eller långvarig sjukdom inte kan ta sig till biblioteket.

– Var fjärde vecka ringer jag de här personerna och frågar om de vill ha lite nya böcker. Sen kör min kollega Maria ut böckerna till dem, säger Veronika och tillägger:

– De kanske har sett någon bok på tv som verkar bra. Ofta är det böcker som varit med i Skavlan som de refererar till, och då försöker jag fixa fram den. Ibland kan det vara böcker som inte är släppta än, då blir det lite svårare, säger Veronika med ett leende.

Bibliotekarien tipsar

”Allt jag fått lära mig” av Tara Westover
En biografi skriven av en kvinna som lämnade sin familj bakom sig för att leva det liv hon själv ville.

”Sovande jättar” av Sylvain Neuvel.
En fantastisk sci-fi-bok skriven av en franskkanadensisk lingvist som är spännande rakt igenom.

”Harry Potter-serien” av J.K. Rowling.
En historia som följt mig sedan barnsben. En solklar favorit!

Så funkar Bokkassen

Genom Bokkassen får 70-plussare tillgång till alla bibliotekets titlar utan att behöva besöka biblioteket. Tjänsten innebär att bibliotekets personal plockar ihop böckerna åt låntagaren, som sedan hämtar upp kassen genom ombud, vid entrén eller får den hemkörd.

BLÅLJUS: Tacka hunden (och vittnen) för att BMW-tjuvar på Korsängen kan vara fast

Nyheter Vaken allmänhet är en stor hjälp för polisen. God polisintuition också. Helgen gav exempel på båda delar.måndag 25/5 14:16