ENGAGERAR. Parkerna på Södermalm, eller bristen därav, är något som engagerar många. Foto: Sacharias Källdén/Maja Brand/Erik Söderberg/Andreas Enbuske

Många vill tycka till om Söders parker

När stadsdelen bad om medborgarnas åsikter kring framtiden för parkerna på Söder vällde synpunkterna in.

  • Publicerad 11:27, 29 aug 2018

Det är i samband med att Södermalms stadsdelsnämnd håller på att ta fram en ny parkplan för grönområdena som man bett om Södermalmsbornas egna åsikter i frågan. Hittills har 1 160 olika synpunkter kommit in till stadsdelen sedan man bjöd in till så kallad medborgardialog i våras.

– Det är otroligt roligt. Vi har inte hunnit gå igenom dem systematiskt men jag har tittat på ganska många, det är en blandning av kritiska såväl som förtjusta synpunkter. De kritiska rösterna är genomgående ganska konstruktiva. Alla synpunkter är bra, även de dåliga, det är det som är målet med att ha en medborgardialog, säger Anders Göransson (S) ordförande i Södermalms stadsdelsnämnd.

När det gäller innehållet i förslagen är det spridda skurar. I vissa fall rör det sig om en målkonflikt, som den nya aktivitetsparken Lilla Blecktornsparken som förvisso skapar ett levande stadsliv – men som också uppfattas störande av boende intill som vill ha det lugnare, enligt Anders Göransson.

Ska rusta mer i Sjöstan

Att Söders parkområden engagerar många lokalbor finns det många exempel på. Södermalmsnytt har tidigare pratat med koloniträdgårdsföreningen vid Eriksdal som bland annat hoppas på bättre belysning för att känna sig trygga med den intilliggande parken Tullhagen, som ligger nedanför trappen på höger sida om gångvägen från Clarion ned mot vattnet. Detta då parken på senare tid dragit till sig många tunga missbrukare.

Grillade hel spädgris i park på Södermalm – hipsterhånades

Slopat – eller utökat – alkoholförbud i parkerna och Sjöstadsbor som hoppas på mer grönytor är också ett vanligt tema.

– För Sjöstan ser vi att nog kommer behöva göra ett omtag med Ekbacken, vi har rustat en del men på grund av skolsituationen där och den stora mängden elever så slits parken. Vi kommer titta på vad mer vi kan göra.

Inget cykelförbud vid Årstaviken

Stadsdelsförvaltningen ska nu gå igenom synpunkterna och arbeta in dem i den nya parkplanen, som kommer att presenteras i mars 2019.

Här är alla parker i Stockholm där du får dricka alkohol 2018

De som föreslagit förändringar vid populära Årstaviken, en sträcka som väcker starka känslor och synpunkter kring allt från att införa en separat cykelslinga till att förbjuda cyklisterna helt, kommer dock att bli besvikna.

– Årstavikens problem är samtidigt dess framgång. Anledningen till att många har synpunkter kring den är ju för att den lockar så pass många. Samtidigt har vi inte fått in några synpunkter kring hur man skulle kunna utveckla Söder Mälarstrand eftersom få rör sig där, då kan jag tycka det är rimligare att se över det området istället för att ändra på ett område som bevisligen redan är så välbesökt, säger Anders Göransson (S).

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android