Gårdagens finalstart nedanför topparna. Foto: Olof Ekberg

Många vinnare i Högdalens terränglopp

Det blev hela sex vinnare när årets terränglopp Högdalens Högsta avgjordes igår. Loppet har pågått sedan i våras.

  • Publicerad 15:36, 22 aug 2019

Igår avgjordes finalen i tävlingen Högdalens Högsta, ett lopp som består av fem deltävlingar där deltagarna ska springa uppför och nedför Högdalstopparna vid fem tillfällen. Eller som de egentligen heter – Fagersjötoppen (96 m.ö.h), Hökarängstoppen (102) och Högdalstoppen (72).   

Cirka 300 personer deltog och det är fler än 2018, som var första året.

– Jag tycker att det blev väldigt lyckat! Allt flöt på bra och fler hittade dit. Vi är peppade på att göra samma sak nästa år igen, säger Olof Ekberg, läkare vid Stureby vårdcentral och en av initiativtagarna till Högdalens högsta.

Loppet betraktas som ett av Stockholms tuffaste och man kan välja på tre distanser: 9,5 km, 4,9 km och 2,8 km. Alla springer samma slinga fem gånger, det motiverar till att träna och förbättra sin tid, enligt Olof Ekberg. Den kortaste banan är ny för i år och uppskattad av de yngre deltagarna.

– Främsta skälet till att vi gör det här är att belysa Högdalen som område och få fler att hitta till topparna. Vi vill att staden rustar upp området för rekreation, som det en gång var tänkt, det är en unik och häftig plats, säger han.

Arrangör är Skidallians Stockholm. För att sänka tröskeln att vara med är startavgiften relativt låg, enligt Olof Ekberg, gratis för deltagare under 18 år.

Utsikt från Högdalstoppen. Berget består av schaktmassor från när Stockholms tunnelbana byggdes i mitten av 1900-talet. Foto: Sacharias Källdén

Vinnarna 2019

2,8 km, dam/flick: Emelie Grahn, Hammarby sjöstad, herr/pojk: Walter Aubell, Nacka

4,9 km, dam: Oliva Grahn, Hammarby sjöstad, herr: Max Österberg, Värmdö

9,5 km, dam: Hanna Åberg, Mälarhöjden, herr: Niels Grote Beeverborg, Holland

SL vill bygga fågelhotell på kolerakyrkogård

Nyheter "Anpassas till omgivningen" När blå linjen till Söderort byggs får även djurlivet sitt. På den gamla kolerakyrkogården nära Gullmarsplan byggs ett ventilationstorn med boplatser för humlor och småfåglar.onsdag 29/1 16:23

Så ska Älvsjö undvika överfulla förskolor

Nyheter ✓Flera tillfälliga lokaler måste rivas ✓Stort pussel för att lösa platsbristen Flera tillfälliga förskolor ska rivas. Samtidigt växer barnkullarna. Så här ska Älvsjö undvika att förskolorna blir överfulla – och att Älvsjöbarn placeras i Hägersten-Liljeholmen.onsdag 29/1 16:18