"Jag var ledig idag så då tänkte jag att vi ändå kunde vara hemma och ha en mysig dag. Men hade det inte varit för corona hade min son nog fått vara på förskolan. När jag hämtade igår märkte jag att det var extra lugnt", säger Vasastadsbon Daniel Nilsson. Ingen av dem har haft symptom på förkylning eller corona. Foto: Sacharias Källdén

Mängder av barn skickas hem från förskolan

Stockholms stads skärpta coronadirektiv till personalen i de kommunala förskolorna har resulterat i mängder av hemskickade barn. Personal vittnar nu om hur de tvingas ringa till föräldrar vid minsta förkylningssymptom. "Det räcker med snuva eller hosta så får de gå hem", säger en förskollärare.

  • Publicerad 19:44, 13 mar 2020

Stockholms stad har skruvat upp direktiven för stadens skolor och förskolor till följd av coronalarmet.

Information har under gårdagen och dagen gått ut till både föräldrar, verksamheter och pedagoger om att det råder extra uppmärksamhet på barn och elevers eventuella sjukdomstillstånd. Och att alla som uppvisar minsta symptom på förkylning, snuva eller hosta ska skickas hem.

Under fredagen gick det även ut information i bland annat Hägersten-Liljeholmens stadsdelsförvaltning att barn måste vara symptomfria i minst två dagar innan de får komma tillbaka.

För förskollärare, pedagoger och övrig personal i Stockholm har direktiven inneburit en ökad press då det är upp till dem att bedöma vilka som måste skickas hem.

– Vi följer de här direktiven och skickar hem barn vid minsta snuva eller hosta. De behöver inte ha feber och inte heller var jättesjuka, det räcker med snuva och hosta, säger Helene Mattsson som jobbar som förskollärare i södra Stockholm.

Många föräldrar rädda för corona

I hennes verksamhet finns fem avdelningar med totalt 82 inskrivna barn. I dag fredag var endast 34 av dem på plats. Övriga har skickats hem eller har hållits hemma av sina föräldrar.

– Det finns föräldrar som har varit hemma med barnen i en vecka. Och när vi har ringt och frågat varför barnen inte kommer säger vissa att de inte vill lämna in barnen för rädsla av coronaviruset, säger Helene Matsson.

– Sedan är det flera barn som har blivit hemskickade sedan i går. Och där har vi fått tydliga direktiv. I början var det endast aktuellt om barnet hade misstänkt luftvägssmitta. Men vi är inga läkare och kan inte bedöma om barn har luftvägsinfektion, däremot kan vi se om barnen hostar eller snorar mycket. Och vid minsta tecken på det ska de hem, säger hon.

Helene Mattsson understryker att det är cheferna som har tagit beslutet utifrån Folkhälsomyndighetens rekommendationer. Men hon betonar också att mycket av ansvaret för bedömningarna ligger hos personalen. Och att man hellre tar det säkra före det osäkra.

– Vi skickar hellre hem ett barn än låter det gå kvar. Vid minsta förkylningssymptom så ska barnet hem, punkt. Det brukar vi inte göra i normala fall. Barn är ofta snoriga när det är kallt ute och kan ha lite hosta. Så länge de klarar av att vara på förskolan och allmäntillståndet inte är påverkat brukar barnet vara där ändå. Nu är det så att vi har väldigt tydliga direktiv att skicka hem vid minsta symptom, säger Helene Mattsson.

Ändrad arbetssituation

De nya direktiven har förändrat arbetssituationen på förskolorna. Det har också resulterat i att personal som känt sig krasslig varit tvungna att gå hem.

– Det är mycket mindre barn på avdelningarna vilket gör att det inte blir samma verksamhet. Vi är ändå en lärande och undervisande verksamhet med mål att sträva emot. Men de som inte längre håller i en barngrupp får göra andra saker, säger Helene Mattsson.

Än så länge har inga konflikter uppstått med föräldrar och vårdnadshavare som har varit tvungna att hämta sina barn, enligt Helene Mattsson. Men om situationen håller i sig tror hon att det kan uppstå reaktioner.

– Jag tror att det finns föräldrar som kommer bli upprörda över att de behöver hämta sina barn på grund av de här direktiven, säger hon.

Själv känner hon, precis som många av hennes kollegor, en viss oro.

– Jag känner mig inte otrygg. Men vi som jobbar inom förskolan utsätts för väldigt många olika bakterier. I det här fallet vet vi hur viruset smittar men vi vet inte så mycket om själva viruset. Så det finns helt klart en rädsla bland vuxna. Det skulle kanske vara smart att göra som alla grannländer har gjort, att stänga skolorna och förskolorna. Men det kanske är försent eftersom det redan har gått så långt, säger hon.

Över hälften av barnen hemma

Anna Andersson arbetar som förskollärare på en förskola söder om Stockholm. Också där har många barn skickats hem.

– Vi har många barn som hostar och har varit snoriga under en längre tid. Men vi fick direktiv i går från chefen att vi ska ringa hem alla som uppvisar symptom, men använda sans och förnuft. Och det har vi gjort.

Hon berättar att det under fredagen endast var 41 barn av normalt 105 på plats i verksamheterna. Och att oron har varit stor bland många i personalen.

– Vissa barn är snoriga hela tiden, så det här har inneburit att vi har varit tvungna att skicka hem väldigt många. Några är dock lediga och andra är magsjuka. Men vi har helt klart sett en kraftig minskning sedan i går. Många föräldrar har också valt att hålla sina barn hemma av rädsla för corona, säger Anna Andersson.

Vill stänga helt

Enligt Anna Andersson har de flesta vårdnadshavare förståelse för att förskolan ringer och ber dem att hämta sina barn. Men det finns fall där besluten har ifrågasatts.

– Det är väldigt varierande och många föräldrar tycker att vi ska stänga helt, säger hon och fortsätter:

– Vi förstår att det påverkar enormt när vi skickar hem barn och föräldrarna inte kan jobba eller plugga. Men vi har de här direktiven och måste minska spridningen. Så vi kommer fortsätta att göra detta tills vi ser en bättring. Det är en svår uppgift men vi står på oss, säger hon.

Lärare inga smittskyddsläkare

Regeringens besked att skolor och förskolor ska fortsätta hålla öppet, och att ansvaret ligger på verksamheterna att avgöra om en skola måste stänga, har skapat förvirring och ilska bland många av Lärarförbundets medlemmar.

– Vi får mycket signaler från lärare och skolledare att det här är jättesvårt. Varken lärare eller förskollärare ska vara smittskyddsläkare, säger Jimmy Mannung, pressekreterare på Lärarförbundet.

– Vi tycker att ansvarsfrågan har blivit fel. Det ska aldrig vara en lärare eller rektor som avgör om en skola stängs, det ska var en smittskyddsläkare. Att lärare och rektorer ska vara ansvariga tycker vi är en felaktig order, säger Jimmy Mannung.

Utbildningsförvaltningen i Stockholm uppger att de fortsatt följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer och därmed håller skolorna öppna som vanligt. Hur förskolorna väljer att göra är upp till stadsdelsförvaltningarna och verksamheterna själva, men de följer som regel stadens direktiv.

– Det är ingen förändring. Vi fortsätter att följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer och håller våra skolor öppna. Dock med lite skärpt uppmärksamhet även kring mildare eller lindrigare luftvägssymptom. Friska barn ska komma till skolan som vanligt, säger Susan Ottosen, pressekreterare vid utbildningsförvaltningen.