Stureplan. Julia Hedbom från Polisen Norrmalm. Foto: Sacharias Källdén

Mängder av fulkörare när Stureplan stängdes av för biltrafik

Förbudet mot biltrafik vid Stureplan under helgnätter inleddes förra veckan. Och visst följde bilisterna de nya reglerna – men bara så länge polisen syntes till.

  • Publicerad 14:01, 10 okt 2019

Enligt ett beslut i trafiknämnden är det sedan natten till i lördags, den 5 oktober, otillåtet att köra bil runt Stureplan nattetid på fredagar och lördagar mellan klockan 00.00-05.30.

Nu sammanfattar polisen premiärhelgen i ett pressmeddelande där de positiva effekterna – att området upplevs tryggare för allmänheten och att miljön för gångtrafikanter blev säkrare – framhävs.

Nu förbjuds bilar vid Stureplan på helgnätter

Däremot var det inte alla förare som följde trafikreglerna, konstaterar Julia Hedbom från Polisen Norrmalm.

– Man kan säga att när vi hade polispersonal på plats vid skyltningen så fungerade trafikregleringen. Men så fort vi inte stod vid skyltningen så åkte många bilar in i området och bröt mot trafikreglerna, skriver hon i ett sms till ÖstermalmDirekt.

Sammanfattningsvis blev nästan 100 böter utskrivna, bland annat ordningsböter, onödigt buller med motordrivet fordon, rödljuskörning och parkeringsanmärkningar.

– Vår förhoppning är nu att så många som möjligt har nåtts av informationen gällande den ändrade trafikregeln runt Stureplan och att alla ska respektera och följa denna, säger Julia Hedbom.

Polisen vill stänga av Stureplan för trafik