Manifestation. På fredag samlas flera föräldrar utanför kommunhuset för att göra sig hörda och kräver svar på sina frågor efter det blev känt att en man förgripit sig på barn på en förskola. Foto: Arkiv

Manifestation i Tumba efter övergrepp på förskola

På fredag är det manifestation "för barns rättigheter, säkerhet och framtid", efter att en manlig barnskötare på en förskola i Botkyrka erkänt att han utsatt barn för sexuella övergrepp och kränkande fotografering.

  • Publicerad 15:11, 3 feb 2020

Det var i förra veckan som en medelålders manlig barnskötare erkände sig skyldig till sexuellt övergrepp mot barn och barnpornografibrott på en förskola i Botkyrka. Nu kraftsamlar flera föräldrar till barn på förskolan. På fredag anordnar de en manifestation för att kräva att politiker, lagstiftare och chefer i Botkyrka kommun ska ta ansvar.

Erkände sexbrott på förskola – släpptes fri

– Vi hoppas att de högre cheferna inom kommunen vaknar till och blir striktare med att kolla referenser och begära utdrag från polisens misstankeregistret, utöver brottsregistret, säger Eda Korkmaz, som är en av initiativtagarna, och fortsätter:

– Annars är det oroväckande för barnens framtida trygghet.

Vad kommer ni att göra på fredag?

– Vi kommer att använda oss av plakat, högtalare, mikrofoner för att få våra röster hörda. Vi hoppas att någon som sitter på kommunen kommer ner och svarar på våra frågor, för vi känner att vi inte får svar någonstans om det som har inträffat.

Manifestationen kommer att hållas vid Botkyrkas kommunhus med start klockan 11.30 på fredag.

Mannen är sedan i torsdags avskedad från sitt jobb.

Misshandlades i sitt hem

I onsdags förra veckan släpptes den misstänkta mannen på fri fot, efter att Södertörns tingsrätt bedömt att det inte fanns grund för att häkta honom. Det trots att han erkänt brotten.

På förmiddagen på torsdagen ska en man ha trängt sig in i barnskötarens bostad och misshandlat honom, enligt uppgifter till Aftonbladet. Polisen kunde bekräfta för tidningen att de hade fått in en anmälan om misshandel från mannens adress.

Sedan i fredags sitter barnskötaren häktad efter att hovrätten bedömde att det finns risk för att han fortsätter sin kriminella verksamhet.

Man som begick sexbrott på förskola häktas

Det ligger nu i åklagarens händer att väcka åtal mot mannen, något som måste göras senast den 13 februari klockan 11.

Detta har hänt:

29 januari: En manlig barnskötare i 40-års åldern erkänner att han förgripit sig sexuellt på barn vid en förskola i Botkyrka. Under häktesförhandlingarna vid Södertörns tingsrätt beslutade man att inte häkta mannen.

30 januari: Tingsrättens beslut överklagades av åklagaren. Han avskedas också från arbetet på förskolan med omedelbar verkan. Enligt Aftonbladet ska den misstänkta mannen ha misshandlats svårt i sitt hem.

31 januari: Svea hovrätt häver tingsrättens beslut och begär att mannen häktas. Åtal måste väckas senast den 13 februari 2020 klockan 11.

Visa merVisa mindre