Manifestation mot sexbrott lockade 100-tal

Som en reaktion på nyheten att en barnskötare misstänks ha begått sexbrott på en förskola samlades ett hundratal personer utanför Botkyrka kommunhus i fredags.

  • Publicerad 12:38, 10 feb 2020

I fredags samlades ett 100-tal personer utanför kommunhuset för att manifestera och krävde svar och åtgärder från kommunen. Bakgrunden är det uppmärksammade fallet där en barnskötare erkänt att han förgripit sig sexuellt på barn på en förskola i Botkyrka.

– Snälla hör våran röst. Regeringen, politiker, hör våran röst! Det måste bli skärpta rutiner, sa huvudarrangören Eda Karaman Korkmaz i sitt tal.

Hon hade inför manifestationen uttryckt en önskan om att få svar från ansvariga på kommunen. Så blev också fallet, när utbildningsnämndens ordförande Emanuel Ksiazkiewicz (S) intog talarpodiet.

Vända på varje sten

– När något sådant här inträffar så rivs ett stort sår upp i hela samhället. Alla drabbas. Ingen går oberörd. Vi känner med er vårdnadshavare och vi står här tillsammans. Det är just därför denna manifestation är så viktig. Nu måste vi vända på varje sten för att ta reda på vad som har hänt, sa Emanuel Ksiazkiewicz (S) i sitt anförande.

Även förvaltningschefen Anette Almdalen, Sara Dahl, förskolechef, Kenny Fredholm, grundskolechef och Ewa Hollén, barnombudsmannen i Botkyrka, närvarade under fredagen.

Har gett effekt

I veckan har kommunen träffat arrangörerna av manifestationen för samtal och fortsatt dialog med vårdnadshavare.

– Vi vill samma sak. Arbetet för att motverka sexuella övergrepp mot barn slutar inte med Botkyrka, det börjar här. Inte ett enda barn till ska drabbas, sa Emanuel Ksiazkiewicz (S).

Uppslutning. Ett 100-tal personer dök upp till manifestationen utanför kommunhuset. Foto: Botkyrka kommun

Detta har hänt:

Den misstänkta barnskötaren släpptes efter häktesförhandlingarna i tingsrätten, trots att han erkänt sig skyldig till grovt sexuellt övergrepp mot barn på en förskola i Botkyrka.

Åklagaren överklagade tingsrättens beslut till hovrätten, som istället beslutade att häkta honom.

Han har även erkänt sig skyldig till grovt barnpornografibrott och kränkande fotografering.