Bygger broar. Människor från alla håll och åldrar samlades i Skärholmen för att ta ställning mot gatuvåldet. ”Jag fick ögonkontakt med en äldre dam när hon satt och gungade med till Ison och Fille. Och då insåg jag – det här är inte bara en kamp mot gatuvåldet. Det är en kamp mot segregation och förtryck, ett arbete för gemenskap och brobyggande”, säger arrangören Alexander Zadruzny. Foto: Daniela Spiroska

Manifestation mot våldet fyllde kulturhuset

I flera månader har ungdomar från Skärholmen jobbat för en manifestation mot gatuvåldet. Och när det äntligen var dags i söndags ringlade sig kön lång utanför Stadsteatern. ”Det var magiskt”.

  • Publicerad 11:50, 11 jan 2019

Kön ringlade lång utanför Stadsteatern i Skärholmen i söndags. Det 150 platserna var med råge fullsatta – vissa fick vända i dörren. Men det var varken en pjäs eller filmvisning ungdomar, pensionärer och politiker köade till. Det var en manifestation mot det dödliga våldet, arrangerad av ungdomar från Skärholmen.

– Dagen var magisk. Jag var i högvarv hela kvällen, det var först när jag kom hem som det slog mig – vi lyckades, säger Alexander Zadruzny.

Han är ordförande för Skärholmens ungdomsråd och initiativtagare till manifestationen ”Säg deras namn” som hölls samma dag som Alexanders vän Robin Sinisalo skulle fylla 18, om han inte skjutits ihjäl utanför sin port.

Fullsatt. Människor i alla åldrar kom till Stadsteatern för att ta del av utställningar, uppträdanden och tal mot gatuvåldet. Foto: Daniela Spiroska

De fick in 100 namn på gatuvåldets offer

På Stadsteaterns scen samlades poeter, artister som Labyrint, Ison och Fille och Aleks samt organisationer som Fuck våldet, Lägg ner ditt vapen, Förorten mot våld. Stora medier, som SVT och TV4, var på plats och sände live från manifestationen.

– Jag tror att det här blev så uppmärksammat för att så många kan relatera till det. Gå ut på Skärholmstorget och välj vem som helst – de kommer ha drabbats av, eller känna någon som drabbats av, gatuvåldet. Och då blir en sån här manifestation, på hemmaplan i Skärholmen, jävligt personlig, säger Alexander Zadruzny.

Vad hoppas du att manifestation lett till?

– Jag hoppas att vi har gett hopp. Även om det är långt kvar till en långvision, så är det här ett steg på vägen. Vi visade att det är möjligt. Och jag hoppas att vi lyckades inspirera andra att arrangera liknande saker i sina stadsdelar och städer. Flera ungdomar kom fram till mig och frågade: Hur kan vi engagera oss? Hur kan vi få ett slut på det här? Det var exakt det vi ville.

”En våg av förändring”

Exakt hur de ska gå vidare nu vet Alexander Zadruzny inte, men de är i kontakt med människor som vill arrangera liknande manifestationer i andra städer och vill hjälpa till så gott de kan.

– Sakta men säkert växer en våg av förändring fram, och det är fantastiskt. Det här är inte slutet av vårt engagemang i frågan – det är bara början.

Ortens mammor går samman på Sergels torg

Marithas son var nitton när han sköts ihjäl

Sorgen över skjutna söner vänds till kamp