Manifestation utanför kommunhuset i Täby

När ensamkommande ungdomar fyller 18 år har kommunen inte längre ett ansvar för att se till att ungdomarna kan bo kvar i kommunen. Just nu manifesterar bland annat Frivilliga Familjehem utanför kommunhuset för att låta dem stanna.

  • Publicerad 18:32, 13 dec 2017

Klockan 17 idag, den 13 december, sammanträder socialnämnds ledarmöten för att bland annat diskutera förutsättningarna att låta ensamkommande unga i asylprocess bo kvar i Täby även efter att de fyllt 18 år.

En motion, som lades in av Socialdemokraterna tidigare under hösten, yrkar för att låta dem stanna och utanför kommunhuset har oppositionen, Solidaritetsföreningen i Nordost och Frivilliga Familjehem i Täby samlats för att manifestera och instämma i motionens krav.

Malin Diallo från Frivilliga Familjehem diskuterade med Maria Bratt från Liberalerna och Annica Gryhed från Socialdemokraterna.

– Jag tycker det är bra att de är här och visar att de finns och vad de tycker, säger Maria Bratt och fortsätter:

– Jag ska träffa Malin nästa måndag för att diskutera vidare. Täbys akilleshäl är bostadsbristen, men det som är bra med den här situationen är att det handlar om så få personer. Det dåliga är att det kan skapa en undanträngande effekt där dom som vi ska ta hand om inte kan få hjälp för att resurser läggs på andra.

"Saknar resurser"

Under manifestationen hörde man flera talare. De vill alla att ungdomarna ska kunna få stanna i kommunen.

– Det är inhumant, vi protesterar, säger Annica Gryhed, socialdemokratiskt oppositionsborgarråd.

– Det är inte först och främst en fråga om ekonomi, utan om humanism.

Efter ett tag kom även socialnämndens ordförande Thomas Nilsonne (M) och fångades upp av Malin Diallo som ville diskutera frågan om de ensamkommande ungdomarnas framtid.

– Jag tycker att det är bra i samhället med engagerade personer, men mitt ansvar gäller de barn som kommunen har ansvar för, men redan där saknar vi resurser, säger Thomas Nilsonne.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

LISTA: Här får Stockholm nya cykelvägar

Nyheter Gäller hela länet – se var satsningarna ska göras Totalt ska det byggas 150 kilometer cykelväg i Stockholm de kommande fem åren. Här är listan på vilka nya cykelbanor som prioriteras.onsdag 17/10 14:14

Tak rasade in i butik i Täby centrum

Nyheter Håller stängt tills bristerna åtgärdats H&M i Täby centrum är just nu stängt av säkerhetsskäl för personal och besökare. Det efter att brister i innertaket hittats.onsdag 17/10 13:54