FÖRSTA. Samlingen utanför stadshuset kommer fortsätta varje fredag. Foto: Maria Thiessen

Manifestation utanför stadshuset

Omkring 20 personer demonstrerade för snabb klimatomställning utanför Solna stadshus på fredagskvällen. Kraven handlade om att världen, Sverige och Solna snarast måste reducera utsläppen av växthusgaser kraftigt.

  • Publicerad 09:54, 1 dec 2018

Vi måste sänka våra utsläpp. Det är fruktansvärt ont om tid.

Förutom i Solna manifesterade människor i 107 andra svenska kommuner. I Australien anordnades också en skolstrejk och på flera andra håll i världen planeras aktioner kommande fredagar.

Initiativtagare till de svenska manifestationerna är FridaysForFuture som inspirerats av Greta Thunbergs skolstrejk. Greta sitter utanför Riksdagen varje fredag tills världens ledare fattar de beslut som krävs för att komma i linje med klimatavtalet från Paris.

Manifestationen i Solna syftade, enligt arrangörerna, också till att visa för de styrande politikerna att Solnas klimatpolitik måste bli bättre. På plakaten krävdes bland annat att Solna stad ska anta en omställningsplan, så som många andra kommuner gjort.

"Krisen är akut"

En av deltagarna utanför Solna stadshus var Soheyla Yazdanpanah.

– Det var viktigt att komma för mig sade hon. Solna kommun har ingen plan för klimatomställning. Det går inte att bara tänka på tillväxt utan att bry sig om dess konsekvenser.

Kjell Vowels, som var där med sin son Loa i barnvagn, berättade att han var där för Loas, sin egen och alla skull.

– Läget är akut. Vi måste sänka våra utsläpp. Det är fruktansvärt ont om tid, konstaterade han.

Kristina Boréus, en av initiativtagarna till manifestationen, hoppades att aktionerna runt om i landet bara är början.

– Krisen är akut och vi har så få år på oss att ställa om våra samhällen. I rika länder som Sverige behöver nästan alla ändra sitt sätt att leva, men vi kan inte göra det var och en för sig. Politiken måste gå före, men hittills har varken regeringen eller kommunerna tagit frågan på tillräckligt allvar, sa hon.

Samlingarna utanför Solna stadshus kommer fortsätta varje fredag klockan 17.

Stockholm Direkt