"Manlighet är ett globalt problem"

"Ingen föds till våldtäktsman. Vi män får lära oss att förnedra kvinnor. Alltså är det något som går att förändra." Det säger Svante Tidholm, som arbetar med att förändra killars attityd mot tjejer.

  • Publicerad 07:16, 14 jan 2016

Att svika manlighetens ideal är alltid ett hot så det krävs att vi är många.

SVT, TV4 och TT jagar Skarpnäcksbon Tidholm. Alla vill veta vad han som representant för organisationen Fatta Man anser om veckans bomb om tafsandet på festivalen We are Sthlm 2015. Polisens märkliga hantering har gjort brotten till en skandal med internationellt sprängstoff. Att killgängen i Kungsan enligt polisen bestod av ensamkommande flyktingbarn har ökat på explosiviteten tusenfalt.

Läs även Experten: "Så får vi stopp på killars tafsande"

– Att det skulle vara grupper av killar från annat land än Sverige är irrelevant. Manlighet är ett internationellt problem som yttrar sig på olika sätt beroende på var du kommer ifrån. Det vore konstigt om killar som kommer hit inte har problem. Varför skulle de vara annorlunda, funderar en bekymrad Svante Tidholm

Var på plats i Kungsan

Fatta Man har funnits i två år. Syftet är att skapa en motkultur mot vad de anser är en destruktiv mansnorm som nedvärderar kvinnor. De är ute på skolor, och möter unga där de rör sig. Som på We are Sthlm.

– Vi var där dagtid. Festivalen kom till oss för att de redan 2014 insett att det här är ett problem. Det är inte festivalens fel. Det är gratis och för unga, det blir mer gränslöst och då händer mycket skit, resonerar Tidholm.

Hur vanligt är det att män tar sig friheter med andras kroppar på det här sättet, tallar och klämmer trots att kvinnor säger ifrån? "Jättevanligt", enligt Tidholm.

– De flesta fattar att det är fel. Men vi har en global kultur emot oss där sexismen är massiv, till exempel inom popkulturen som ofta reducerar kvinnor till sexobjekt. Vi har kommit en bit på vägen i Sverige men på en större skala går vi i motvind. Det är svårare att undvika grov sexism än det är att hitta den.

"Män i grupp ett problem"

Ur Fatta Mans perspektiv är det män i grupp som är största boven. Där känner individen att den inte är ansvarig.

– En illusion, såklart. Alla är ansvariga för sina handlingar. Men titta till exempel på läktarkulturen inom fotboll. Få skulle skrika "fitthora" på jobbet, fast dold bland andra män går det bra.

Tidholm säger att kränkande beteende bagatelliserar av vuxna och jämnåriga. Machonormen gör att man inte vill visa sig svag; "Grupptrycket är allsmäktigt och ingen vågar säga ifrån".

– Tjejer reduceras till en valuta som killarna kan använda för att få makt bland andra snubbar, för att visa att man är cool. Jag träffade en grupp 15-åriga hockeyspelare. Det var skrämmande hur rädda de var för att avvika från varandra, att vara annorlunda. Samtidigt var det fint att de ändå vågade erkänna det inför mig.

Behövs förebilder

Tidholms lösning på det här är hårt arbete och mer resurser så att lärare kan utbildas mer i frågan.

– Jag tror ändå på att adressera killar i grupp. Då är skolan perfekt. Att svika manlighetens ideal är alltid ett hot så det krävs att vi är många. Och förebilder ska inte underskattas. När jag pratade med hockeykillarna där så hade jag med mig två spelare från A-laget. Det gjorde stor skillnad.

#slutatafsa Experten: "Så får vi stopp på killars tafsande"

#slutatafsa "Vi pratade om det varje kväll på We are Sthlm"

#slutatafsa "Jag har aldrig haft kjol på konsert sen dess”

#slutatafsa Unga män tafsade på flickor i Eriksdalsbadet

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Grannar går ihop för att städa Vinterviken

Nyheter Öppet för alla att vara med på söndag Alla som vill och kan har nu möjligheten att hjälpa till med att städa stranden i Vinterviken.måndag 22/10 19:46

Flera polisingripanden vid årets sista derby

Nyheter ✓Våldsamma upplopp ✓Narkotikabrott ✓Tillträdesförbud Våldsamt upplopp, narkotikabrott och konfiskering av pyroteknik. Polisen gjorde flera ingripanden i samband med årets sista derby på Tele2 Arena igår. Men sammantaget beskriver polisen insatsen som...måndag 22/10 15:50