Mäns våld mot kvinnor - en världspandemi

Kvinnojouren i Enköping har funnits i 26 år. Behovet är lika stort i dag som någonsin tidigare. – Framförallt är det här ett mansproblem, för att det ligger i mansbilden, säger verksamhetsledare Åsa Tinnerholm.

  • Publicerad 09:15, 18 aug 2017

Det är rummet med leksaker som lockar ögonen först. Där får barnen leka när deras mamma till slut tar klivet in på Kvinnojouren för att få hjälp. När Ena Håbo-tidningen är på besök är det tyst och stilla på Kvinnojouren Enköping. Åsa Tinnerholm tar emot i rummet där samtalen hålls.

– Oftast befinner sig kvinnorna som kommer hit i en situation där de tänkt höra av sig till oss länge. Det är när man har försökt allt själv i relationen och märkt att det inte fungerar. Eller att det märks på barnen, att de far illa av att leva i den här miljön. Att ilskan från mannen riktar sig mot barnen. Många undrar om de tänker rätt. Kvinnan får ofta skulden och får höra att det är hennes fel. Att få bolla då är jätteviktigt, berättar hon.

En världspandemi

Åsa är relativt ny på jobbet här i kommunen, men inte i verksamheten. Hon har ­tidigare jobbat på kvinnojouren i Uppsala och oavsett plats i landet ser problemet likadant ut.

– Visst vore det enkelt om det bara var ”de andra” som utsattes, eller ”de andra” som använde våld. Men så är det inte. WHO (Världshälso­organisationen) säger att mäns våld mot kvinnor är en världspandemi. Det sätter lite ribban på samhällsproblemet. Vi har pratat om svin­influensan som en världspandemi. Det är det här också. Alltså att det finns i alla länder i alla samhällen, i alla klasser. Det här ett komplext samhällsproblem och vi måste ha kunskap om olika faktorer när vi pratar om det här, annars blir det fel, säger Åsa.

Kvinnojouren i Enköping startades 1991. Då hette den Kvinnojouren Gertrud. I år blev den alltså Kvinnojouren Enköping. Det är det som har förändrats. I övrigt kan inte Åsa tala om stora skillnader mot alla sina tidigare år i verksamheten.

– Det är en jämn ström. Statistiskt kan vi se att det dödliga våldet mot kvinnor har sjunkit i landet. Det har legat runt 17 mördade per år och nu är vi nere i 12, 13 kvinnor per år. Det är fortfarande gräsligt många, men det har sjunkit. I övrigt är det svårt eftersom mörkertalet är så stort när det sker i relationer. Om alla skulle komma skulle vi få en gigantisk ökning.

Lång väg att vandra

Drömmen är givetvis att hennes jobb inte skulle behövas. Att hennes roll skulle vara onödig, men dit är det långt att vandra.

Först är det ett icke jämställt samhälle som föder våld mot kvinnor. Så länge vi har olika villkor och förväntningar på män och kvinnor så kommer det här fortsätta. En man som slår är en icke jämställd man, därför att han anser sig ha rätt att utöva makt mot den kvinna han lever med. Ska vi hitta en enda gemensam nämnare så är det att de här männen inte är jämställda och att de har ett kvinnoförakt.

Så får du hjälp

Det finns flera sätt att få hjälp av Kvinnojouren Enköping:

Jourtelefonen, som nås på nummer 0171-44 02 42, är bemannad dagtid och det går att lämna meddelanden om ingen svarar. Kvinnojouren ringer alltid från dolt nummer och lämnar aldrig meddelande när de ringer upp.

På mejladressen: kvinnojouren.enkoping
@telia.com går det också att söka
kontakt.

Besöksadressen är Kungsgatan 6.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Smet från hotellnota

Nyheter En man i 40-årsåldern bodde på hotell i Enköping i sex dagar, från lördag till torsdag – sedan smet han. Mannen, som inte är Enköpingsbo, lämnade sitt rum tidigt på morgonen. Då hade han slagit...onsdag 23/5 11:49

Stjärntränaren säljer sin hästgård i Enköping

Nyheter Nu säljer stjärntränaren och den förre förbundskaptenen i hästhoppning, Sylve Söderstrand, sin gård i Rekasta utanför Enköping.tisdag 22/5 11:26