Marcus Birro ber om ursäkt – och är tillbaka på Södermalm

I höstas tog Marcus Birro ett osande farväl av ”PK-stadsdelen” Södermalm och flydde till ett radhus i Tullinge. Nu är han tillbaka – och vill ta ansvar för den "svans" av läsare som kan ha fått rasistisk näring av hans texter.

  • Publicerad 17:33, 16 feb 2017

Det var i september förra året som Marcus Birro med buller och bång flyttade till Botkyrka efter att ha bott fem år på Hornstull.

LÄS ÄVEN Marcus Birro lämnar Södermalm för Botkyrka: "Folk undrar om det börjar gå sämre för mig"

Han var tydlig med varför: Södermalm suger.

”Det är så ansträngt och för många identiska människor. Det är Fredrik Virtanen-land, där vill man inte vara”, sa han i en intervju med vår systertidning Södra Sidan.

I en krönika på samma tema skrev han att bo på Södermalm ”var som att klä sig i en kostym som alla sade var skitsnygg men som jag tyckte satt illa, som kliade och fick mig att se fånig ut. Jag hörde inte hemma där.”

Varför är du tillbaka?

– Det var en separation. Vi gjorde slut och då måste man bo någonstans och mina barn går i skola här så då sökte jag mig hit igen.

Han är lättad över att vara tillbaka. Det är här han trots allt vill bo. Men hans kritik mot ”begreppet Södermalm” kvarstår. Den mediala, kulturella och politiska likriktningen, som han säger.

– Men det finns ju andra människor än mediepersonligheter på Södermalm tack och lov.

Han förklarar sitt tidigare Södermalmsutspel som en konsekvens av ett självskadebeteende.

– Jag håller på att lära mig att inte hålla på så, säger han.

LÄS ÄVEN Götermalm eller? Så blev Hornstull Göteborg

I höstas skrev Birro att Södermalm "kliade och fick mig att se fånig ut". Nu har han flyttat tillbaka. "Jag älskar Södermalm. Men bajare blir jag aldrig. Jag är göteborgare. Jag håller på ÖIS." Foto: Maja Brand

De två senaste åren har varit turbulenta. Han blev utkastad från Expressen och flera sportsajter efter att ha varit med i en högerextrem podcast och käkade lunch med politikertoppar inom Sverigedemokraterna. Han har skilt sig, blivit ihop och separerat igen.

När skandalbomberna smällde som högst bodde han på Södermalm – vilket gjorde att närområdet kopplades till en dålig känsla. Nu är det annorlunda. Men han kommer inte banga konflikter.

– Den som skriver måste våga riskera något. Det kommer jag att fortsätta med. Och jag kommer fortsätta käka lunch med vem jag vill.

LÄS ÄVEN Jag tycker Marcus Birro har fel

Hans nya podcast hade premiär i veckan, där han möter personer med andra uppfattningar än han själv.

Första gästen är journalisten Sanna Lundell, som går hårt åt sin värd. Ett bra möte enligt Birro.

– Hon hade en poäng när hon sa att man har ett ansvar för vem som använder ens texter. Jag har alltid slagit ifrån mig det. Men man måste börja se det.

När han nyligen läste att det brann på nästan 100 flyktingförläggningar förra året fick han en tankeställare.

– Tänk om någon som inte gillar invandrare har suttit och läst det jag skrivit och hämtat något därifrån, suttit och förfestat och lyssnat på Ultima Thule och sedan gjort någon skit… Det är ju fruktansvärt. Jag har inte vågat tänka så förut.

Enligt Sanna Lundell sprider du islamofobi och kvinnohat, vad säger du om det?

– Jag håller inte med. Men jag tar åt mig av det hon sa om att man har en svans av läsare som man har ett ansvar för. Det var bra att hon skällde ut mig även om det var jobbigt.

Framöver ska han skriva om andra saker än militant islamism, sjalar och badtider, säger han.

– Jag har gjort den grejen nu, vi får se vad det blir istället.

"Det är bra att du får med det där med att jag hade fel om Södermalm. Ibland kan otrohet leda till att såren läks och över tid kanske det fixar sig." Foto: Maja Brand

Vad var det du saknade med Södermalm?

"Pulsen, gatorna, sådant jag trodde det skulle var skönt att slippa. Dammiga Hornsgatan i februari. Gubbar som röker utanför Dovas. Jag fattade inte det. Jag var helt övertygad om att jag var klar med det. Men när jag väl hamnade permanent i Tullinge kände jag: Nä, här kan man inte bo. Det funkade inte. Jag vill ha bilar, asfalt, sunkiga pubar i hörnen och skitdyra dåliga mataffärer. Årstaviken. Löprundor i ösregn med The Cure i öronen. När man inte har det inser man att man saknar det. En klassiker."

Visa merVisa mindre

En hel bok om Södermalm är på G

I april släpper Marcus Birro en ny roman: ”Lämna mig aldrig”. Den utspelar sig helt och hållet på Södermalm. ”Den handlar om ett sällskap som träffas under Västerbron och håller små seanser, överlevare till folk som tagit livet av sig. Det är 250 sidor bara på Söder. En kärleksförklaring.”

Aktuell som...

... krönikör och programledare på Nyheter24, videobloggare på SVT Opinion (korta debattinlägg) och som författare.

"Jag tror att de flesta på Södermalm skiter i var jag bor men för egen del vill jag be om ursäkt. Förlåt, jag hade fel." Foto: Maja Brand