Nyfiken. ”Jag vill veta mer om splittringen inom Botkyrka och hur man kan lösa den. Man kanske kan starta en Botkyrkapodd dit man bjuder in olika människor för att snacka.” Själv är Marcus Birro uppväxt i miljonprogramsförorten Angered i Göteborg. Foto: Sara Ringström

Marcus Birro lämnar Södermalm för Botkyrka: "Folk undrar om det börjar gå sämre för mig"

Författaren Marcus Birro har lämnat Södermalm för radhusliv i Botkyrka. Södra Sidan träffade honom för att prata politik, medieklimat och mötet med Botkyrka.

  • Publicerad 12:46, 29 sep 2016

Marcus Birro har bott i radhuset i södra Botkyrka tre veckor nu.

– Jag trivs jättebra. Det är rena Bullerbyn, med radhus, villor och brevlådor ute. Det är som att jag leker radhuspappa. Det är härligt att vakna till ljudet av trädsus istället för plan som ska till Bromma, säger han.

Att lämna Södermalm var enkelt.

– Det är inte min värld. Det är så ansträngt och för många identiska människor. Det är Fredrik Virtanen-land, där vill man inte vara. När jag säger till folk att jag bor i Botkyrka blir de förvånade. Flyttar du från Söder till Botkyrka? De undrar om det börjar gå sämre för en.

Det är 1,5 år sedan han på kort tid blev av med sina uppdrag för Expressen och ett antal sportsajter. Bakgrunden var bland annat medverkan i en podd med kopplingar till en högerextrem sajt och en lunch med två SD-politiker.

– Jag röstar inte SD och kommer inte göra det. Jag funderade på att skriva i Samtiden, jag var desperat, låg i skilsmässa och stod utan jobb. Jag tänkte på det men tackade nej och är jätteglad för det.

Snart drar han ut på turné med sin stand-up-show ”Sveriges sista punkare” där han skämtar om det som hände då.

”Kejsaren är sosse”

I krönikor och på sin blogg skriver han om militant islamism, terrorism och hedersförtryck mot kvinnor i förorter. För många är han en högerkonservativ röst.

– Jag är trött på att bli avfärdad som höger, jag ser mig inte som det. Längtan att sätta stämpel på människors åsikter hör det förflutna till. Jag fångar upp alla sorters frågor. Jag avslöjar kejsarens nya kläder och han har i vårt land varit sosse många gånger, säger han själv. 

Han talar om en exkluderande kultur-, medie- och politikerelit som tappat kontakt med vanligt folk.

– Det finns ett glapp. FI vann i Hornstull, medan SD gick framåt i hela landet och ingen fattar någonting. Då måste man lägga örat mot marken, förstå varför folk röstar som de gör. De etablerade partierna ser inte Solveig i Ludvikas verklighet, de gör ingenting för henne.

Vad gör SD?

– Inte mycket mer. Det handlar om missnöje, inte om att SD är bra utan att de andra är dåliga.

Marcus Birro har börjat nätverka lokalt. För två veckor sedan var han hos Arameisk-Syrianska föreningen i Norsborg och pratade om förföljelsen av kristna i Mellanöstern, ett ämne han som kristen skrivit mycket om.

– Vi åkte runt området i bil också, det var fint.

Vill träffa Botkyrkaföreningar

Han hoppas bli inbjuden till fler.

– Jag skulle vilja träffa muslimska föreningar. Och gärna unga kvinnliga muslimer som berättar om sin verklighet.

Vad vill du prata med dem om?

– Jag skulle mest lyssna, tror jag.

Eller så bjuder han själv in.

– Jag vill veta mer om splittringen inom Botkyrka och hur man löser den. Man kanske kan starta en Botkyrkapodd och bjuda in olika människor för att snacka.

Snart har hans debattprogram Klarspråk premiär på Nyheter24. Han har inget emot ett högt tonläge.

– Det är ett webb-tv-program där jag tycker något, sen kommer någon annan in och säger typ ”Nej Marcus, du har helt fel för att...”. Jag har inga problem med att folk säger åt mig att jag har fel, jag tycker bara sånt är kul.

 

LÄS OCKSÅ: Marcus Birro: Jag vill leva där folket lever

Marcus Birro om...

...en förändrad samhällsdebatt: Klimatet har ändrats. Det som nästan alla skriver och pratar om idag skrev jag för tre år sedan. Hade jag ätit lunch med SD idag hade det nog inte blivit lika stort liv.

...glappet mellan norra och södra Botkyrka: Jag visste inte att det var en sån skillnad innan jag flyttade hit, jag såg Botkyrka som ett. Men åker man runt ser man att det är olika världar. Men jag ser mig som Botkyrkabo.

...hur punk det är att flytta till radhus: Att som författare, poet och krönikör flytta från Söder till Botkyrka är extremt mycket punk. Oavsett radhus.

Visa merVisa mindre

Foto: Sara Ringström

Nyinflyttad

Ålder: 44

Familj: flickvän, två barn och två bonusbarn

Är: Skribent, författare och krönikör

Aktuell med: debattprogrammet Klarspråk med premiär 18 oktober. I höst turnerar han med stand-up-showen Sveriges sista punkare. I vår kommer hans kärleksroman Lämna mig aldrig.

LÄS OCKSÅ: Marcus Birro: Jag vill leva där folket lever

Visa merVisa mindre