Michaela Sjöstedt, Per Hammargren och Stefan Sjöstedt, Viggbyholm, är irriterade över trafiksituationen. Foto: Hege Hellström/Lotten Engbom

Mardrömsrondell får Täbybor att koka: "Kommer inte ut"

Boende i Norra Viggbyholm känner sig instängda efter att deras mest använda in- och utfartsväg stängt. Nu går den enda vägen till området via rondellen på Bergtorpsvägen. Det skapar ilska.

  • Publicerad 20:00, 29 nov 2017

Att övergången för bilar över tågspåren i Viggbyholm skulle stänga är något SL begärt på grund av säkerhetsskäl. Boende i Norra Viggbyholm uttryckte redan i våras oro över att en av deras två utfartsvägar stängdes. Nu har farhågorna besannats och många i området menar att rondellen vid Bergtorpsvägen ställer till stora besvär.

– Det är tvärstopp. I går satt jag tio minuter innan jag ens kom ut i rondellen. Trycket uppifrån E18 är så stort, det är rent livsfarligt, säger Stefan Sjöstedt.

– Vi vågar knappt ta oss ut. Man har valt den andra vägen, för att man vet att rondellen är så jobbig. Det är ganska olustigt att vara instängd på det här sättet, säger Maria Gallén.

"Det kokar"

Trots den vardagliga frustrationen handlar den största oron ändå om hur snabbt räddningstjänsten ska ta sig in i området.

– Först ska de inse att det är stopp i rondellen, sen hitta in på gång- och cykelvägar. Vi är jätteoroliga över det, säger Maria Gallén.

– Jag hör hur det kokar i vårt område. Man vill kunna planera sin dag, men man fastnar i den där rondellen hela tiden. Enda sättet att komma ut är att kasta sig ut handlöst.

Joachim Quiding, samhällsutvecklingschef på Täby kommun, bekräftar problemen:

– Det är kapacitetsproblem på Stora Marknadsvägen och kring rondellen, vid vissa tider står det till viss del still. Det är ju ett problem, naturligtvis, säger han.

– Det här såg vi redan när vi började göra den första trafikanalysen i samband med simhallen. Det här är ingen ny fråga.

"Ingen acceptabel situation"

Johan Algernon (M), stadsbyggnadsnämndens ordförande, är väl medveten om problematiken.

– Just nu är det inte en helt acceptabel situation. Det är ganska svårt att komma ut där. En delförklaring är att Österskärslinjen, som är avstängd, ökar belastningen, säger han.

– Trots det vet vi att just den rondellen behöver vi göra åtgärder vid.

Därför genomför kommunen nu en trafikutredning och trafikanalys kring platsen för hitta sätt att minska problemen på.

Dessutom har kommunfullmäktige fattat beslut om gång- och cykeltunnlar under Stora Marknadsvägen och en norr om Bergtorpsrondellen, där det i dag är ett övergångsställe med trafikljus.

– Det är ett sådant exempel som kommer på halvlång sikt. Det är lite tekniskt komplicerat. Men det kommer hjälpa väldigt mycket, säger Joachim Quiding.

Hög prio

Enligt Johan Algernon finns det inga möjligheter att passera spåret.

– Det enda alternativet är om man skulle kunna komma ut längre norrut på Bergtorpsvägen, men då riskerar man att flytta problemen till andra delar. Men vi jobbar med frågan och har hög prio på det, säger han.

Men om man såg att det skulle bli problem redan vid första trafikanalysen kring nya simhallen, varför har man inte gjort något tidigare?

– Simhallen är ju inte byggd ännu. Vi har tagit det här investeringsbeslutet att bygga plankorsningar. De kommer att stå klara innan simhallen är klar, det är ett sätt att förebygga ökade flöden där, säger Johan Algernon.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Sjukhusen förbereder sig för fortsatt hetta

Nyheter Tar in extra kylaggregat Länets akutsjukhus förbereder sig för att hantera den ihållande värmeböljan. Bland annat genom att utrusta sjukhusens enheter med extra kylaggregat. "Om den här värmen fortsätter räknar vi med att vi...fredag 20/7 7:30

Kom till ”Sveriges bästa kommun” som nioåring

Nyheter Inför valet 2018: "Fem mandat är målet" Under sju veckor träffar vi affischnamnen för respektive parti i kommunfullmäktige i Danderyd. Vi bad politikern själv välja plats. Den här veckan träffar vi Carolin Robson (MP) på hennes nyfixade...fredag 6/7 12:15

Vi är stockholm