"Jag saknar min son och så kommer det vara resten av mitt liv. Det är som att leva med en kronisk sjukdom, man får bara lära sig att göra det", säger Maritha. Hennes son Marley var bara 19 år när han sköts ihjäl på en parkeringsplats i Vårby gård. Foto: Privat, Arkivbilder

Marithas son var nitton när han sköts ihjäl

Maritha förlorade sin son Marley för tre år sedan när han sköts till döds i Vårby gård. Nu berättar hon sin historia i Alexandra Pascalidous nya bok Mammorna. "Jag hoppas att folk äntligen ska börja prata om det här", säger hon.

  • Publicerad 12:17, 12 okt 2018

För Maritha O'Gilvie Fredriksson tog livet en fruktansvärd vändning den 24 mars 2015. Hennes 19-årige son Marley var i Vårberg för att hjälpa sin farmor att tvätta. Efteråt skulle han träffa en kompis och sen åka hem.

Men istället blev han skjuten på en parkeringsplats i Vårby gård. Han avled ett dygn senare.

– Livet idag? Det går upp och ner. Varje morgon när jag vaknar och andas lever jag, tills dagen då jag inte gör det. Men det går inte att sätta ord på det, jag saknar min son och så kommer det vara resten av mitt liv. Det är som att leva med en kronisk sjukdom, man får bara lära sig att göra det, säger Maritha.

Listan på killarna, för det är oftast unga män som dör i skjutningar, växer. Efter sig lämnar de minnesmålningar på väggar, hjärtfyllda Facebook-väggar, vänner, flickvänner och familj. Och mammor. Det är dem journalisten och författaren Alexandra Pascalidou riktat in sig på i sin nya bok Mammorna.

Pascalidou: Ortens mammor kan stoppa våldet

I boken berättar Maritha om sitt liv innan händelsen, de blytunga dygnen som följde och vägen tillbaka från sorgen. Och om vem Marley var, bortom ryktena som spreds efter hans död.

– Jag gjorde det för att det är extremt viktigt att alla de här unga människorna som skjuts ihjäl inte förblir anonyma. Det är inte en "man, 20 år, känd av polisen" som det står i tidningarna, det är en människa, med familj, vänner och ett liv.

Älskad

Maritha och Marley bodde i Farsta, men Marley var ofta i Skärholmen och Vårberg, jobbade på 127-festivalen.

– Han älskade den sidan av stan. Och folk älskade honom. Det var 700 personer på hans begravning, han var som en mindre borgmästare i förorterna, haha! Han var verkligen speciell, kände alla och var alltid den som skulle skydda de svaga. Jag önskar att jag var som honom, inte bara för min skull utan för allas skull, det är såna som han som behövs i samhället. Det är synd att han inte fick leva.

Vårberg sörjer mördad kamrat

Fortfarande har ingen gripits för mordet på Marley. Maritha säger att hon försöker förlika sig med det, annars skulle hon bli tokig.

– Och även om de skulle få tag i personen – för mig personligen finns ingen rättvis bestraffning, jag skulle sitta i exakt samma situation ändå. Men det är klart att det vore bra för samhället att bli av med en mördare på gatorna.

Hoppas på förändring

Maritha hoppas att boken och samtalen som följer ska leda till en förändring. Till att fler börjar prata om det meningslösa våldet, att lagar och polisens arbetssätt ändras, att mer resurser sätts in i det förebyggande arbetet i förorterna.

– Men om inte politikerna tycker att det här är ett problem kommer inte ett shit hända. Tyvärr. Men det här är bara början, vill vi ha ett slut på våldet måste vi alla börja agera nu.

Polisen: Unga dödar varandra för småsaker

Efter skjutningarna: Även kriminella har tröttnat på våldet

Minnesstund. Flera hundra personer kom för att ta farväl av Marley, strax efter att han skjutits till döds i Vårby gård, 19 år gammal. Foto: Jonas Grönvik (arkivbild)

Samtal om boken Mammorna

På måndag den 15 oktober hålls ett samtal om boken Mammorna på Röda Korsets folkhögskola i Skärholmen. Författaren Alexandra Pascalidou, Marleys mamma Maritha O'Gilvie Fredriksson och flera av bokens mammor kommer medverka i samtalet.

Var? Röda Korsets Folkhögskola i Skärholmen, Bredholmstorget 14.

När? 15 oktober. Öppnar klockan 17.00 med fika, samtalet börjar klockan 18.00.

Inträde? Gratis. Men bara 120 platser, så först till kvarn gäller. Barnvakt kommer finnas på plats.

Arrangörer: Föreningen Folk i Skärholmen, Nattvandrarna 127, Skärholmens bibliotek, Fuck Våldet och ABF Stockholm.