Strandpromenaden i Årstaskogen kommer att ingå i reservatet. Foto: Jannie Flodman

Mark i Årstaskogen paxas för storbygge

Staden tänker besluta vilka delar av Årstaskogen som får bebyggas innan det är klart om det ens ska bli några bostäder. Om några veckor klubbas reservatsgränsen.

  • Publicerad 06:50, 31 aug 2017

Det har uppstått en strid om Årstaskogen, som vi berättat tidigare. Dels ska skogen
bli naturreservat, dels planeras bostäder i kanten av skogen.

Det står nu klart att staden kommer att besluta om reservatsgränsen först.    

Marken som hamnar utanför reservatet blir oskyddad och kan alltså i princip bebyggas.

LÄS ÄVEN Årstabor går ihop för att hejda bygget i Årstaskogen

– Ja, det stämmer men det är inte säkert att politikerna väljer att bebygga hela området för det, inte just nu i alla fall, säger Hampus Olesund, projektledare för Årstaskogen.    

Det betyder att staden gör plats för 1 000 bostäder i skogen, utanför reservatet, innan det är klart om det ens är möjligt att bygga där. Ett förslag på hur gränsen ska dras är på gång.

Kritiserar planerna

Emilia Freij från nätverket Bevara Årstaskogen, som protesterar mot byggplanerna, är kritisk.  

LÄS ÄVEN Årstabor pressade politiker om Årstaskogen

– I stället för att först utreda vilka delar av skogen som är skyddsvärda, och utreda det som blir kvar som bostadsmark, är det exploateringen som styr, säger hon.

Varför beslutar ni om reservatsgränsen innan ni vet hur mycket bostäder det blir?

– Vi är angelägna om att få klart reservatsbildningen under mandatperioden, annars finns risk att hela skogen bebyggs med bostäder. Det finns ju partier som vill det, som Moderaterna. En detaljplaneprocess tar mycket längre tid och det kan vi inte vänta på, säger Jan Valeskog, (S), biträdande finansborgarråd i Stockholm.   

Inget öppet samråd

Målet är att ha reservatsbildningen klar våren 2018. Inget öppet samråd kommer hållas om det nya förslaget till naturreservat, istället kommer länsstyrelsen och andra sakägare få det på remiss. Staden har även gjort en enkät på webben där Årstabor, och andra, får kommentera planerna. Argumentet från staden är att det var ett större samråd om det tidigare förslaget till reservat 2014.

LÄS ÄVEN Planen: 1000 nya bostäder i Årstaskogen

Det här anser nätverket är fel.  

– I enkäten utgår de dessutom från att det ska byggas i skogen, ingenstans kan man svara att man vill bevara skogen som den är, säger Emilia Freij.   

När det kommer till bostäderna kommer ett vanligt samråd att äga rum.

– Det här är ett känsligt område med många synpunkter, säger Hampus Olesund. 

Antalet bostäder kan bli färre än 1 000, enligt Jan Valeskog.

– Det är ett tidigt skede ännu och det kommer att utredas om det går att bygga så här mycket, säger han.

Nya reservatet. Den blå linjen är reservatsgränsen, de streckade ytorna är områden där det kan byggas bostäder. Foto: Stockholms stad

Här finns enkäten om Årstaskogen

www.stockholm.se/arstaskogen. Enkäten är öppen att svara på mellan 28 augusti och 17 september.

När reservatet klubbats startar detaljplanearbetet med bostäder.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Tack för alla tips, kära Fruängsbor!

Nyheter Öppen redaktion: Lokalpolitik, blommor och kafé på önskelistan Ett kafé där äldre kan träffas, fler evenemangstips och mer lokalpolitik. Det var några av önskemålen när vi mötte läsare i Fruängen i fredags.onsdag 20/6 16:48

Nytt skolhus byggs vid Gullmarsplan

Nyheter Blir tre våningar högt – här ska det stå Ytterligare ett skolhus ska byggas vid Värmdö gymnasium. Det ska vara till för särskolans elever och elever med rörelsehinder.onsdag 20/6 11:39