Det blev inget avtal - trots att häradsallmänningen mötte kravet på ett avtal som går att häva efter två år. Foto: Mikael Andersson/Filippa Rogvall

Markägaren ville kompromissa om gokarten

Redan i fredags gick Sollentuna häradsallmänning Järfälla kommun till mötes genom att föreslå ett arrendeavtal som skulle gå att häva efter två år. Trots detta blev det inget avtal.

  • Publicerad 11:01, 19 dec 2017

Det här är djupt upprörande, det är en taktik för att bli av med motorklubben, som jag inte förstår.

De senaste veckorna har flera steg tagits i ett försök att rädda kvar gokartbanan i Stäket. Sollentuna häradsallmänning som äger marken föreslog att Järfälla kommun skulle arrendera marken, och i sin tur hyra ut till motorklubben.

Kostnaden skulle vara 2,5 miljoner per år och avtalet skulle löpa över tio år. När det förslaget kom var kommunstyrelsens ordförande Claes Thunblad (S) positiv. Det enda han hade invändningar mot var avtalstiden.

– Det är alldeles för länge. Två år är lämpligt. Under den tiden bör diskussionerna som inletts på Stockholmsidrottens initiativ, med totalt nio kommuner som har medlemmar i motorklubben, fortsätta, så att vi får fram en regional lösning, sa Claes Thunblad då till StockholmDirekt.

Ett steg närmare räddning för gokartbanan

Nödlösningen för gokartbanan föll – parterna inte överens

Mötte tidskravet

Deadline för ett besked från kommunen hade häradsallmänningen satt till torsdagen 14 december. Men nu visar det sig att dagen efter, på fredagen, kom häradsallmänningen med ett justerat förslag, där man möter Järfällas krav.

I ett mail från ordföranden Lars Keski-Seppälä till Claes Thunblad och kommundirektören Christina Rapp Lundahl står det så här:

"Vi föreslår att arrendet kan sägas upp av Järfälla efter två år om ingen långsiktig lösning träffats om gokartbanan och Motorklubben. Arrendeavtalet föreslås således vara femårigt men med den nämnda möjligheten att säga upp."

Lennart Nilsson (KD), bollade upp frågan genom en interpellation i gårdagens kommunfullmäktige, men menar att han inte fick några klara besked.

– Det här är djupt upprörande, det är en taktik för att bli av med motorklubben, som jag inte förstår. Jag har aldrig varit med om ett ärende där man agerat så fult, säger Lennart Nilsson.

Stockholm och Sollentuna är på

Avtalstiden har markägaren alltså justerat enligt önskemål, och kostnaden har inte bedömts vara något problem.

Det tredje kravet som Claes Thunblad framfört tidigare i processen har varit att Sollentunas och Stockholms kommuner ställer upp och är med och betalar för arrendet under de två åren, medan diskussioner om en långsiktig regional lösning fortsätter.

Och de är med på tåget.

– Vi har sagt ja till att vara med och finansiera detta, säger Magnus Ramstrand (KD), ordförande i kultur- och fritidsnämnden i Sollentuna.

Stockholms tillförordnade idrottsborgarråd Mirja Räihä (S), är inne på samma spår.

– Stockholm är beredd att tillsammans med Järfälla och Sollentuna finansiera en kortsiktig lösning, för att vi ska kunna hitta en långsiktig. Vi vill lösa det här för gokarten, säger hon.

Hon tycker att det är viktigt att banan får finnas kvar där den ligger idag.

– Det är oerhört svårt att hitta mark för motorsport i Stockholmsregionen, och det här engagerar många ungdomar. Därför behöver vi den här kortsiktiga lösningen, säger Mirja Räihä.

Vi söker kommunstyrelsens ordförande Claes Thunblad för en kommentar.

De äger marken

De tre största markägarna i Sollentuna häradsallmänning är Sollentuna kommun (30,8 procent), Stockholms kommun (26,4 procent) och Järfälla kommun (20,3 procent). Resten är uppdelat på flera privata småägare.

Det föreslagna avtalet innebär att i fall arrendeavgiften på 2,5 miljoner bidrar till ett överskott till häradsallmänningen, så kommer cirka 1,9 miljoner att delas ut årligen till kommunerna efter respektive kommuns andel.

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Förbipasserande stoppade våldtäktsförsök

Nyheter Person som passerade ingrep och avbröt överfall En kvinna blev påhoppad av en man på en gångbana i västra Stockholm. En förbipasserande lyckades dock avbryta överfallet.torsdag 13/12 7:56

Oppositionen: Det vill vi lägga pengarna på i Järfälla

Nyheter S, MP och V lägger gemensamt budgetförslag Liksom Alliansen lägger den rödgröna oppositionen mest krut på skolan i sitt eget budgetförslag. De vill också fortsätta bygga bostäder och införa bostadsgaranti för unga.onsdag 12/12 16:17