SLÅTTER. På söndag den 18 augusti är det dags för slåtter på gammaldags vis i Barockparken i Väsby. Foto: Johannes Wikman Franke

Markägarens drag räddar Barockparkens dag

På söndag ordnas fjärde upplagan av Barockparkens dag i Väsby. Årets familjefest var dock inte självklar. Men när kommunen tvekade valde markägaren att gå in och sponsra evenemanget.

  • Publicerad 16:51, 12 aug 2019

Det är roligt att storägarna går in och sponsrar.

KLÄDSEL. Tidstypiska kläder utlovas på söndag på Barockparkens dag i Väsby. Foto: Järva Trädvårdscenter

– Grundtanken med arrangemanget är att vi vill visa invånarna hur det går till när vi slår gräset och räfsar samt kör bort det med våra hästar. Det är ett arbete som vi utför på flera platser i kommunen, och har gjort i några år nu, säger Annelie Sjödin på Järva Trädvårdscenter.

Naturvårdsslåttern utförs för att främja mångfald och skapa bättre förutsättningar så att så många blommor som möjligt ska kunna etablera sig och sprida sig vidare.

– Det i sin tur gynnar insekter, djur och människan, fortsätter hon.

Men vad kan publiken förvänta sig?

– Precis som förra året kommer Kajsa att bjuda besökarna på en fantastisk dansuppvisning, och jag kan skvallra om att det är en liten överraskning på gång, säger Annelie Sjödin.

Hon berättar att det kommer att finnas hantverk och mat till försäljning, vilket är nytt för i år. Det var dock inte självklart att det skulle bli någon Barockparkens dag i år. Efter tveksamheter från kommunen har Carl de Geer, som äger marken, valt att sponsra arrangemangen för att det ska få fortsätta.

– Det är roligt att storägarna går in och sponsrar, Barockparkens dag är verkligen en familjefest. Jag har hört att vissa till och med ändrat sin semester för att kunna vara med! Det är deltagandet från publiken som gör det roligt, vi bygger hässjan tillsammans och räfsar ihop.

Nu hoppas arrangörerna att de har vädrets makter på sin sida.

– Det här året hoppas vi slå rekord i antal besökare, säger Anneli Sjödin.

BAROCKPARKENS DAG. Foto: Johannes Wikman Franke

Barockparkens dag

Plats: Barockparken.
När: Söndag den 18 augusti klockan 11-14.
Hur tar man sig dit? Det går att parkera vid stationen på Runbysidan. 15 minuters promenad
upp mot Ladbron. Precis före den viker man av åt vänster.
Några handikapparkeringsplatser har gjorts i ordning i början av Barockparken.

Program:
* Järva TrädvårdsCenter slår och räfsar gräs med hjälp av två nordsvenska brukshästar. Den som vågar kan prova på att slå med lie och hjälpa till att bygga en hässja.
* Levande musik.
* Kafé.
* Ponnyridning och klapphörna med djur.
* Fiskdamm.
* Föreningen Kongliga Hufvudstadens Gode Inwånare finns på plats i vackra kläder från 1700-talet och berättar om hur man skötte parkerna förr i tiden.

Nytt för i år:
* Hemslöjd, akvarell, samiska armband och mat.
* Smed

Arrangörer: Upplands Väsby kommun, Järva Trädvårdscenter och Stora Wäsby

Fler nyheter i Vi i Väsby

Person knivhuggen i centrala Väsby

Nyheter Polisen på plats – ingen gipen En person blev på tisdagseftermiddagen knivskuren i centrala Väsby. Polisen vill inte gå in på närmare var i Väsby det skedde.tisdag 21/1 17:22

Testar: Så ska Väsbybornas psykiska hälsa bli bättre

Nyheter Kommunen med i nytt pilotprojekt Psykisk ohälsa är ett stort - och dyrt - samhällsproblem. Nu startar Region Stockholm ett samarbetsprojekt för att förbättra den psykiska hälsan hos invånarna. Upplands Väsby är en av pilotkommunerna.tisdag 21/1 16:53
Stockholm Direkt