Piratskylt. Här går en gräns, tycker någon. Obs: bilden är ett montage. Foto: Sacharias Källdén

Markeringen: Här gör Söder slut med Sjöstan

Gränsen är knivskarp: här slutar Södermalm. Och här börjar Hammarby sjöstad. Eller? Vi vandrade ut för att se hur olika de två områdena egentligen är.

  • Publicerad 20:00, 23 jan 2020

Skylten är myndigt blå och i plåt. Uppenbart officiell i sin uppsyn. "Här slutar Södermalm" proklamerar den, där den sitter uppskruvad på en stolpe. Lämpligt placerad på den södra sidan om Hammarby sjö, precis där Skansbron slutar.

På trafikkontoret är man förbryllade. Det är mycket tveksamt om skylten är deras. Båda sidorna om vattnet tillhör ett och samma stadsdelsområde: Södermalm. Så från deras tjänstemannahåll är det orimligt att dra en gräns där, vid bron.

De lovar att undersöka saken, men det lutar åt att det är en medborgare som på eget initiativ markerat: Hammarby sjöstad är inte Södermalm.

– Ja, jag håller med skylten. Vattnet bryter av och det känns mer som Nacka. Jag säger inte att jag bor på Söder. Där finns en annan vibb, säger Sjöstadsbon Ebba Welin.

Hon är ute och rullar barn med vännen Cecilia Andersson, på besök från Vasastan. Båda tror att de flesta stockholmare håller med om skyltens splittrande budskap. Även om ingen av dem vill sätta ord på den annorlunda vibb som skiljer de olika platserna åt.

– Jag har aldrig gillat stressiga Söder. Då gillar jag det falska Södermalm bättre, alltså Hammarby sjöstad, där är det lugnare, tycker Cecilia Andersson.

Ebba Welin och Cecilia Andersson tycker att Sjöstaden är mer chill än söder. Och Jens Holmberg tycker att det är väl homogent. Foto: Sacharias Källdén

Jens Holmberg, på promenad längs vattnet med sonen Sebastian, uppskattar även han lugnet som "än så länge" råder i Sjöstaden. Lite väl homogent, dock, säger han, med massor av barnfamiljer. Inte som på andra sidan bron, där det är "totalt blandat".

– Men sedan tycker jag nog inte att det är en så skarp gräns som skylten drar upp. Det är lite mer av en gråskala.

Lugnet var ruffigt

Några som minns när gråskalan var betydligt ruffigare, är Kjell Lundberg och Urban Haglund. De jobbar på Återvinnarna, längst ut på Söder innan Skanstullsbron. Begagnatbutiken har legat där sedan 1998, och på den tiden fanns Lugnets industriområde på andra sidan pölen. Enligt Kjell Lundberg var det "ett riktigt rövarhål".

Var f*n ligger Hökmossen egentligen?

Ryan Holtz tycker att skylten är en onödig diss. Luttrade gubbarna Urban Haglund och Kjell Lundberg minns när Hammarby Sjöstad var laglöst gangsterland. Foto: Sacharias Källdén

– Ja, jag var ofta där, för jag själv var en riktigt rövare. Från början var butiken verkligen avsides, sista anhalten. Sedan rev de Lugnet och det blev mycket bättre, lugnare. Och nu ligger vi nästan mitt i stan. Det är mängder av människor som passerar här hela tiden på väg till och från Sjöstaden. Det märks på hyran också. Från början var den 14 000 kronor i månaden, nu är den 42 000 kr, suckar han, som startade Återvinnarna som en väg bort från sitt amfetaminbruk.

Saknar inte USA

Ryan Holtz saknar inte New York. Han har bott sex år i Stockholm och blir kvar. Och sedan ett par år jobbar han som dataspelsprogrammerare i Hammarby sjöstad, ett område som han tycker är fantastiskt vackert, med miljövänlig arkitektur, och inte alls särskilt tråkigt.

Foto: Sacharias Källdén

Om det är en privatperson som satt upp gränsskylten kan han förstå vad de vill säga, men anser att det är ett lite orättvist hugg mot hans arbetskvarter.

– Men visst, Sjöstaden är kulturellt sett mycket mer distinkt. Så det är rimligt att här finns en annan identitet än på Söder, även om allt hör ihop. Det är helt olika områden. Men i slutändan är vi alla stockholmare, så vad spelar det för roll?

På spaning efter Skärmarbrink (som inte finns)