FLYTTAR. "Välkommen till Folktandvården" står det vid entrén i Hallonbergens centrum – än så länge. Ett beslut har fattats om att slå ihop mottagningen med den i centrala Sundbyberg. Foto: Ulrica Andersson

M: ”Märklig kampanj mot verkligheten”

Namninsamlingar har startats av oppositionspolitiker för att rädda Folktandvården i Hallonbergen. En ”märklig kampanj mot verkligheten”, enligt kommunstyrelsens ordförande Mikael T. Eriksson (M).

  • Publicerad 09:20, 6 okt 2017

Ett beslut togs nyligen om att slå ihop Folktandvårdens mottagning i Hallonbergen med den i centrala Sundbyberg.

Oppositionsrådet Peter Schilling (S) tycker att de styrande kommunpolitikerna är för tysta i frågan.

– Behovet av en mottagning finns. Vad gör kommunen nu? Flera av kommunalråden sitter i landstinget och kan påverka den politiska majoriteten där, säger han.

En privat tandvårdsmottagning finns i Hallonbergens centrum. Alliansföreträdare i landstinget har sagt att en privat aktör skulle kunna ta över den mottagning som nu är landstingsdriven. Men en sådan lösning är inte Peter Schilling nöjd med.

Att behoven av tandvård är stora i Hallonbergen handlar om reella sociala problem som behöver tas tag i, enligt honom.

– Det är ett tillkortakommande av landstinget. Man ger bara bort en verksamhet. De kapitulerar inför en samhällsuppgift, säger han.

Varifrån ska pengarna i så fall tas?

– Man skulle kunna effektivisera upphandlingen i landstinget, föreslår Peter Schilling.

Namninsamlingar har startats av oppositionsföreträdare i hopp om att mottagningen i Hallonbergen ändå ska bli kvar.

Vänsterpartiet i Sundbyberg har också reagerat på hopslagningen av mottagningarna. Veronica Kallander (V) kommenterar i en av namninsamlingarna: ”Att i en stadsdel med låg socioekonomi, höga ohälsotal och sämre tandhälsa, från landstinget välja att lägga ner Folktandvården och hoppas på att någon privat aktör kommer istället, är fullständigt huvudlöst!”

Kommunstyrelsens ordförande, Mikael T. Eriksson (M), beskriver det som att Socialdemokraterna bedriver ”en märklig kampanj mot verkligheten”.

– Snacka om att osynliggöra den tandläkare som redan finns där i dag, säger han och syftar på den befintliga, privata mottagningen.

I samtal har landstinget redogjort för sin plan med att ta in en privat aktör, enligt Mikael T. Eriksson som hoppas att en andra tandläkarmottagning ska finnas i Hallonbergen så snart som möjligt efter att Folktandvården flyttat.

Han tror att en privat aktör har möjligheter att lyckas.

– Den verksamhet som finns i dag går ju runt, säger han.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Fler nyheter i Vi i Sundbyberg

"Vi är inte ett borgerligt parti"

Nyheter Gary Aelius (SD) om politik, religion och flyktingar I vårt femte politikerporträtt möter ni Sverigedemokraternas gruppledare, Gary Aelius.fredag 20/7 9:07

MP: Grönt ljus för fler busskörfält

Nyheter Ännu ett oppositionsparti i landstinget höjer rösten till förmån för SL:s bussförare. Att slippa kolla biljetter och ha tillgång till fler körfält är deras bud för att förbättra arbetsmiljön.torsdag 19/7 14:27