Kvarterskock. Coronakrisen fick Martin att starta en hemmarestaurang som enligt honom väckt associationer till utlandet hos vissa besökare. "Jag tror att när det blir situationer som folk inte var beredda på så föds mycket roliga grejer", säger han. Foto: Claudio Britos

Martin tar hemlagat till en ny nivå

Sköndal på engelska blir "nice valley". Och låter inte det som namnet på en restaurang? En sådan har Martin Johansson öppnat i sitt radhus på Karin Larssons väg, till hemmajobbande grannars förtjusning.

  • Publicerad 16:21, 7 apr 2020

Sköndalsbon Martin Johansson brukar i vanliga fall ägna sig åt catering, tills en viss pandemi satte käppar i hjulet.

Plötsligt hade alla uppdrag avbokats, stora som små. Ett tag såg Martin ut att bli helt sysslolös men hans hjärna var inställd på annat.

– Jag hade anmält mig till arbetsförmedlingen och börjat dra i a-kassetrådar, när jag en söndag låg och tänkte att "fan, alla är hemma, varför inte grilla lite och köra lunch?", säger Martin.

Dagen därpå, den 23 mars, tände han grillen. Hemmarestaurangen Nice Valley var ett faktum.

– Jag hade hoppats på kanske 50 gäster första dagen för att det var en ny grej, men det har nästan blivit att det är 50 gäster en dålig dag i stället.

En av dem är Julia Lindström. Hon bor tio minuter bort och fick syn på restaurangen när hon var ute på en promenad.

– Jag jobbar hemifrån just nu, så det är skönt att komma ut lite, i dag testar jag kycklingen, säger hon.

Sambo. Solveig "Solan" Mårtensson har haft lite tid över under luncherna att hoppa in och hjälpa till. Foto: Claudio Britos

Hungriga. "Första gången kom vi som rookies, utan tallrikar, men nu är vi redo med våra tallrikar", säger samborna Fredrik och Samanta. Foto: Claudio Britos

Fokus ligger på husmanskost och gästerna uppmanas att ha med sig egen matlåda eller tallrik. Hållbart och hygieniskt, något Martin tror uppskattas lite extra just nu. Ett par bord har ställts fram för att åstadkomma restaurangkänsla, men tanken är att gästerna i första hand ska ta med sig maten hem till sig.

Det hemtama upplägget är enligt Martin lite mer "rough" än det han vanligen sysslar med.

– Men också mer personligt, att jag står och snackar med gäster medan jag brassar käk.

Han tror att konceptet har en framtid även efter att viruskrisen har lagt sig.

– Att jobba hemifrån blir kanske mycket vanligare efter corona. Då finns det behov av bra mat i alla områden.

Vad tycker familjen om att du gjort om hemmet till en restaurang?

– Det är klart att det är lite stök, men min sambo har börjat komma ner lite på sin lunchrast, ta kunder och hjälpa till. Och äldsta grabben tycker att det är lite coolt att ta med sina polare, dricka en cola och säga att "farsan har en restaurang".

Martin Johansson

Ålder: 41.

Familj: Sambo samt tre ungar.

Bor: I Sköndal. Ursprungligen från Varberg och flyttade till Stockholm för tio år sedan.

Jobb: Kock, driver cateringfirman Transparency Cooking.

Framtidsplaner: "Jag vill att Nice Valley blir en riktig restaurang och har varit på jakt efter lokal ett tag. Behovet finns för en schysst kvarterskrog."

Visa merVisa mindre