Mary vill förändra för barn

Uppväxten i Bålsta präglades av rasism. I dag verkar Mary Juusela aktivt för ökad tolerans gentemot utsatta grupper. Hemma vid köksbordet i Kungsängen tar idéerna till hennes föreläsningar eller böcker form.

  • Publicerad 09:32, 22 jan 2016

Ett barn ska inte stagnera i sin utveckling för att vuxna har åsikter.

Mary Juusela öppnar upp sitt hem bara timmar efter att hon kommit hem från Gambia, där hon arbetar med stiftelsen Aiducatius.

– Det så konstigt att sitta i Gambia i extrem fattigdom och bara nio timmar senare vara på ett ganska så kliniskt Arlanda. Det är lite tungt ändå, säger Mary Juusela.

Stiftelsen arbetar för minskad fattigdom genom utbildning och Mary Juuselas engagemang i Aiducatios följer en röd tråd. I hela sitt liv har hon arbetat för förändring på olika sätt. Det gemensamma målet är alltid att ge barn, men även vuxna, en bättre tillvaro – oavsett om det är på en skola i Gambia eller Kungsängen eller en arbetsplats i Enköping.

– Barns välmående är det viktigaste för mig. Ett litet barn ska inte behöva stagnera i sin utveckling bara för att vuxna har främlingsfientliga åsikter, berättar Mary Juusela.

Fem år och allt förändrades

Allt började en dag i förskolan i Bålsta där Mary växte upp. Fram till den dagen hade Mary levt sitt liv som vilket barn som helst.

Det som hände var att alla barnen och förskolepedagogerna skulle samlas i en ring och hålla varandras händer. Pojken som skulle hålla Mary i handen sa högt och tydlig att han inte ville det. Därför att hennes hud var mörkare än hans. Denna femåriga pojke uttryckte sig givetvis med ett grövre uttryck än så, varpå de vuxna genast såg obekväma ut.

– De ville inte ta i situationen och där stod vi barn och tittade på de vuxna och ville ha vägledning men det fick vi inte. Alla vände sig mot mig. Jag trodde att jag var ett barn som alla andra, som lekte med samma leksaker, men jag förstod plötsligt att det inte var så, berättar Mary Juusela.

Något gick sönder i henne och under sin uppväxt fick hon liknande bemötande gång på gång. Mary intog en roll för att skydda sig själv mot den rasism hon ständigt mötte. Hon blev den ”duktiga”.

– Men jag var glad också, jag tyckte om att gå i skolan och leka med mina kompisar. Det var bara det att när vuxna ibland markerade genom att gå fram till mig och säga åt mig att åka hem, alltså inte till mina föräldrar i Bålsta, så var det inte så himla kul, säger Mary.

Så såg hennes liv ut fram tills att hon gick i gymnasiet och inte längre orkade upprätthålla fasaden. Det ena ledde till det andra och så småningom startade hon Lika Olika-metoden år 2014. Lika Olika handlar om att minska friktionen mellan människor och att inte reducera en människa till, exempelvis, en hudfärg.

Genom föreläsningar och intervjuer på förskolor, skolor och arbetsplatser försöker Mary ge människor redskapen att acceptera olikheter – oavsett om det handlar om etnicitet, funktionalitet, sexualitet eller kroppsstorlek.

– Vi behöver inte tycka lika eller tycka om alla, men vi kan välja att hålla vissa åsikter för oss själva. De som ändå säger vad de tycker ska veta om vilka processer de kan sätta igång, och ta ansvar får det, säger Mary Juusela.

Föräldrars åsikter

Hon menar att det Sverige vi får byggs hemma vid köksbord, att de skällsord som en fyraåring säger kommer hemifrån.

– Det är inte barn som har kommit på orden. Det finns föräldrar som inte låter sina barn gå till skolan när de ska prata om homosexuella. Som vuxen behövs verktyg att gå in i det här och inte stå ordlös, berättar Mary Juusela.

Hemma vid sitt egna köksbord
i Kungsängen finns favorithörnan. I köket promenerar hon runt medan hon arbetar och där blir hennes tankar mer greppbara.

Mary är peppad på våren och alla projekt hon har framför sig. Skolorna planerar redan för höstterminen och ett samarbete är på gång med en skola i Upplands-Bro.

– Det händer jättemycket i Järfälla nu och när den kommunen växer spiller det över på Upplands-Bro. Politikerna förstår att det händer saker med människor då och Lika Olika blir väldigt relevant.

Mary Juusela

Yrke: Föreläsare, författare, grundare av Lika Olika-metoden.

Ålder: 33 år.

Bor: Kungsängen.

Familj: Man och barn.

Aktuell med: Föreläsningar och samarbeten med kommunen i bland annat Bålsta och Upplands-Bro.

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Marcus blir kommunens nya näringslivschef

Marcus Nybom blir Upplands-Bros nya näringslivschef. Den 25 mars tar han över posten.fredag 18/1 16:00

Senaste numret

Bålstabladet