Måskolonier stör boende i Fredhäll och är svåra att göra någonting åt. Foto: Mostphotos

Måsar trakasserar personer i Fredhäll

Christer Fernström bor på Rålambsvägen i Fredhäll sedan 2015. Sedan dess har han störts av de kolonier av måsar som härjar i grannskapet.

  • Publicerad 17:25, 17 okt 2017

Måsarna håller folk vakna om nätterna med sina skrän, täpper till luftingångar med sina bon och ska dessutom vid några tillfällen ha gjort utfall mot de boende.

– Jag verkar väl som en arg gammal gubbe nu, men då får det vara så. Det är ett förskräckligt liv på dem. Flyttar inte måsarna ut till skärgården så får väl jag göra det själv. För när jag bodde där ute tidigare var det märkligt nog helt lugnt. Måsarna har blivit urbaniserade!, säger Christer Fernström som i två års tid försökt få staden att göra något genom att skicka in brev där han förklarar läget. Men svaren har uteblivit.

Hon mötte bäver – på Lilla Essingen

I grannskapet finns även Borgargården, ett lägenhetskomplex för äldre som drivs av föreningen Stockholms Borgerskap, och även de bekräftar att deras hyresgäster upplever ett problem med måsar.

Fastighetsägaren har ansvaret

Staden menar att ansvaret i grunden ligger hos fastighetsägaren. Däremot kan man inte svara på varför Christer inte fått svar.

– Det skulle ta lång tid att gå till grunden med vart breven hamnat, men generellt informerar vi om att fastighetsägaren har ett eget ansvar för sin egen byggnad när vi får in en sådan här olägenhetsanmälan. En metod kan vara en fågelskrämma på taket, säger Ida Johansson, tjänsteman inom miljö och hälsa på miljöförvaltningen.

Har testat att skjuta

Den metoden ger inte stadens stadens skadedjurssamordnare Tommy Tuvunger mycket för. Han menar att det är väldigt svårt att att göra någonting åt måsar överhuvudtaget.

– En skrämma funkar bara under en begränsad tid, måsarna lär sig snabbt att det inte är något farligt. Att skjuta ungarna hjälper inte heller, det drar bara ut på processen. Vi sköt en del måsar förr om åren men insåg att det inte ger någon effekt, säger han.

Generellt ser Tommy Tuvunger måsar som "ett jätteproblem" i och med att deras läten sprids över så stora områden. Jagas de bort från ett hus så bygger de bo på nästa istället.

Men finns det ingenting staden kan göra?

– Den enda gången vi går in är om det stör stadens intressen. Rent hypotetiskt till exempel om måsar stör en förskola så pass att barnen inte kan vara ute.

Aggressiva måsar härjar i Spånga centrum

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

JUST NU: Nytt besked om Pålsundet

Nyheter Omstridda rivningen skjuts upp Rivningen av Söder Mälarstrand vid Pålsundets båthamn försenas. Tidigast 2019 kommer arbetet att kunna påbörjas. Samtidigt ska det tittas på en ny gestaltningsmässig lösning, meddelar Miljöpartiet...onsdag 20/6 11:24

Nu får fotgängare en del av supercykelbanan

Nyheter Avslöjar: Stadens nya plan efter ilskan Efter ilskan mot att folk knatar och joggar i cykelbanan. Nu ska staden temporärt dela av sträckan förbi Norr Mälarstrand för att göra plats för fotgängare och cyklister under pågående arbete med...onsdag 20/6 11:15