Hollywood. ”Myrstuguberget är Huddinges Hollywood”, säger Ouseynou ”Ozzy” Ceesay. Foto: Claudio Britos

Masmos okända talang – från femman till turkisk toppklubb

Han hade aldrig haft en tränare som trott på honom. Sedan bytte han klubb till IFK Tumba. Nu har 20-åriga Ouseynou ”Ozzy” Ceesay på ett halvår gått från noll satsning i division 5 till att provträna med turkiska toppklubben Galatasaray.

  • Publicerad 14:52, 6 apr 2018

Ouseynou "Ozzy" Ceesay

Ålder: 20 år

Från: Masmo

Klubb: IFK Tumba

Position: Yttermittfältare

Spelartyp: Snabb och spelskicklig som föredrar att "göra" sin försvarare.

Fotbollsspelaren Ouseynou ”Ozzy” Ceesay är från "Huddinges Hollywood", Myrstuguberget i Masmo. Men han har aldrig siktat mot stjärnorna. Det var aldrig någon som trodde på honom.

För ett år sedan spelade yttermittfältaren i division 5-laget Vårby gård IF.

– Jag satsade inte ens, hade två träningar i veckan. Konditionen var inte där. Fysiskt hade jag det inte. Jag gick bara dit och lattjade.

Mindre än ett år senare klev samma Ozzy ut på gräset på den turkiska toppklubben Galatasarays träningsanläggning. De tjugofaldiga turkiska mästarna är inget dussinlag direkt. Nu skulle han träna med deras U21-lag. Hur hamnade han där?

Det började med en flytt från Vårby gård till motståndaren i division 5, IFK Tumba.

– Jag fick en tränare, Jonah, som tror på mig. Jag har alltid vetat att jag har talang, men jag har aldrig haft den där tränaren som tror på mig och får ut det bästa ur mig. 

’’Ännu en skitsnackare’’

Jonah Mukada är huvudtränare i IFK Tumba och jobbar också på fritidsgården i Vårby gård. Han fick Ozzy att ta klivet upp till den mer hårdsatsande klubben.

Det stora genombrottet kom i första matchen mot gamla laget Vårby gård. På läktaren satt en agent för att kika på en annan Tumba-spelare.

– Jag visste inte att de var där, men det gick jättebra. Jag gjorde mål och assist mot mitt gamla lag. Sedan kom han fram efter matchen och sa att han är agent, att han har planer för mig. Jag har hört det där så många gånger sedan jag var liten. Jag tänkte att det här är ännu en skitsnackare. 

Ozzy visar oss grusplanen som har fostrat honom. Med utsikt över Fittjaviken ligger den, vackert inkilad mellan Myrstugubergets radhus. Foto: Claudio Britos

Det var inte wow faktiskt. Det kändes som att spela i Tumba.

’’Blev vändpunkten’’

Men agenten var ingen skitsnackare, han fortsatte att visa intresse. Han sa att Ozzy skulle kunna provträna med en turkisk toppklubb. Men då måste han börja träna.

Agentens ord blev hans vändpunkt.

Två träningar i veckan blev till sex träningar i veckan och lattjandet byttes ut mot personlig tränare och hård fysträning.

– Innan var det en 50-meterslöpning och sedan var jag helt slut. Nu springer jag som ett djur. 

Till slut var han i Istanbul och tränade med andra storsatsande fotbollstalanger. Men Ozzy darrar inte under press. Han vet att han är bäst på plan.

– Det var inte wow faktiskt. Det kändes som att spela i Tumba, säger han på fullaste allvar.

Nu väntar han på att Galatasaray ska ringa och be honom komma tillbaka. Men oavsett vad beskedet blir dör inte proffsdrömmen. I vår ska han provträna med toppklubbar i Belgien. Han kommer inte ge upp jakten på kontraktet ”förrän kroppen ger upp”.

Kommer du inte sakna Vårby gård och Masmo?

– Jag kommer sakna vännerna, men inte Vårby gård och Masmo. Det är inte så att Vårby gård och Masmo kommer ge mig en framtid. Det är jag själv som måste bestämma.

Tre snabba med Ozzy

Vilket lag vill du helst spela i? Barcelona.

Vilken spelare är du mest lik? Ousmane Dembélé

Addidas eller Nike? Addidas för kläder, Nike för fotbollsskor

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.