POPULÄRT. Ryktet om rekryteringsträffen på Vintertullen idag spred sig långt bortom Södermalm. Foto: Sophie Stigfur

Massiv uppslutning på jobbträff för nyanlända

När ett bemanningsföretag besökte genomgångsboendet Vintertullen idag, överrumplades alla av den stora tillströmningen av arbetssökande från hela staden.

  • Publicerad 16:26, 5 okt 2018

–  Vi hade räknat med typ 20-40 personer, istället är det 300 här. Tanken var att sitta ner och prata med en och en men vi får se till att komma tillbaka fler gånger istället, säger Inna Nikichina, konsultchef på Manpower som under fredagen anordnade rekryteringsträff på Vintertullen på Södermalm.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Sedan i mars pågår ett pilotprojekt på boendet som ska hjälpa de nyanlända ut på egna ben i samhället. 30 hushåll på Vintertullen har sedan dess lyckats skaffa egen bostad och 25 av de boende har lyckats få jobb, berättar projektledare Elisabeth Severholt. Dagens träff är ytterligare ett steg. Initialt var det tänkt att vara till för de boende, men ryktet om träffen spreds, vilket tagit alla lite på sängen. Köerna för att lämna in sitt cv ringlade sig långa.

– Det är lite kaosigt men det är jätteroligt att så många är här, framförallt att det är så många kvinnor, säger samordnaren Abdiwahab Jirde.

Alaa Abusazar, till vänster, är ivrig att komma ut på arbetsmarknaden. Foto: Sophie Stigfur

Många stod i kö för att anmäla sitt intresse. Foto: Sophie Stigfur

Just idag är Manpower på jakt efter 150 lagerarbetare, men man vill också knyta till sig fler personer till kommande uppdrag och sprida kunskap om hur man gör – eftersom man upplever att många inte vågar söka, eftersom de tror att de inte kan.

Nyanlända ska få jobb och bostad – på två år

Alaa Abusazar är en av de boende på Vintertullen som hoppas få ett jobb idag. Lagerarbetare, receptionist eller något helt annat spelar ingen roll, menar hon.

– Jag känner oh my god vad mycket folk! Jag är överraskad. Men jag tror vi som bor här har en fördel eftersom vi fått hjälp med språket och hur man presenterar sig. Jag hoppas verkligen att jag kan få ett jobb.

Pilotprojekt för snabbare integration

Vintertullen är stans största genomgångsboende för nyanlända. Här bor i dag 674 personer, varav cirka 320 i arbetsför ålder.

Sedan i mars finns här ett pilotprojekt som genom socialt stöd, samhällsvägledning och rekryteringsträffar ska hjälpa de boende att hitta egen försörjning och bostad inom två år, innan den så kallade etableringsfasen är över. Projektet gäller även på boendet vid Tanto, där det bor 70 personer inklusive barn.

Projektet har initierats av Södersmalms stadsdelsnämnd och är ett samarbete med socialförvaltningen, Intro Stockholm, Söderandan med flera.

Pilotprojektet pågår till december 2019. Visar det sig lyckat ska modellen användas på stans samtliga genomgångsboenden.

Nina Thoren Forsanker, till vänster, som jobbar med kompetens- och mångfaldsutveckling, var den som först fick idén: "Bemanningsföretagen skriker efter personal och det finns hur många nyanlända som helst som inte vill något annat än att arbeta". Foto: Sophie Stigfur