Stöd. Många stockholmare har stöttat Skansen med att köpa årskort. Foto: Mostphotos

Massiva stödet efter Skansens krisbesked

Samma dag som Skansen meddelade att de riskerar att gå i konkurs startades gruppen "Rädda Skansen" på Facebook. Nu meddelar Skansen att man under helgen sålt 8000 årskort och fått in 300 000 kronor i donationer.

  • Publicerad 15:09, 30 mar 2020

Finns ingen bättre känsla än när vi dansar på midsommar med kvällssol och björkar och med många tusen människor som klappar

Som så många andra verksamheter i Stockholm påverkas också Skansen av det nya folkbeteendet och alla restriktioner som coronaläget fört med sig.

I fredags meddelade Skansens vd John Brattmyhr att de riskerar att gå i konkurs innan sommaren om de inte får in pengar till i början på juni, något man nu ansökt om från regeringen.

– Vår skördetid som brukar komma nu kommer utebli. Vi lever av pengarna vi får in mellan maj och mitten av september. Och cirka 50 procent av våra gäster under sommaren kommer från utlandet. Vi har bara pengar till löner fram till månadsskiftet maj/juni, säger John Brattmyhr.

På grund av den stundande ekonomiska krisen har man än så länge varslat flera hundra sommaranställda och sagt upp samtliga artistkontrakt, enligt vd:n.

– Det är väldigt jobbigt. Vi vet att många artister och musiker är i behov av det arbetet som Skansen ger men det går inte när man inte får ha folksamlingar på fler än 50 personer.

300 000 kronor har skänkts

Beskedet om Skansen har väckt starka reaktioner bland stockholmare. Kort efter det kom i fredags bildades Facebookgruppen "Rädda Skansen", där folk uppmanas att köpa årskort eller skänka pengar.

Medlemsantalet stiger i rasande takt och i skrivande stund har gruppen fått 39 314 medlemmar.

På måndagen kan Skansen berätta att man under helgen sålt hela 8000 årskort, fått in 300 000 kronor i donationer och sålt för lika mycket i webbshoppen.

John Brattmyhr är rörd över gehöret.

– Det är makalöst vilken kärleksstorm vi fått. Det stärker oss som ska försöka ta oss ur den här krisen. Vi visste att vi spelar en viktig roll för många men vi visste inte att det var på den här nivån, säger han.

"Alla tillskott jätteviktiga"

En av de som bidragit till att stödja Skansen är Östermalmsbon Helene Sjöman.

– Jag tänkte att det får inte hända. Skansen betyder så otroligt mycket, dels som bevarandet av vårt kulturarv och den här gemenskapen man känner, säger hon.

Helene har också varit med i Skansens folkdanslag sedan 1969. Hon minns också att hon sprang och lekte på Skansen på lunchrasten när hon gick i Djurgårdsskolan som barn.

– Det känns som att gå in i en värld från förr. Och det finns nästan ingen bättre känsla än när vi dansar på midsommar med kvällssol och björkar och med många tusen människor som klappar takten. Det vore väldigt konstigt med en sommar utan Skansen, säger Helene.

Vad betyder privatpersonernas bidrag för er?

Skansen lever av entréer och årskort så det är jätteviktigt och jättebra. Alla tillskott är jätteviktiga. Men vi kommer behöva ha ett stort tillskott till kassan i början av juni om vi ska kunna fortsätta betala löner, säger John Brattmyhr.

Skansens vd berättar vidare att en statssekreterare från kulturdepartementet bestämt möte med dem den 17 april.