GENREBILD. Ett fall av mässlingen har upptäckts i Söderort. Foto: Karoline Montero Araya

Mässling upptäckt i Söderort

Den 22 mars upptäcktes ett fall av mässlingen på Högdalens läkarhus. Nu genomförs en smittspårning.

  • Publicerad 12:04, 26 mar 2019

Smittspårningen som nu genomförs är enligt rutin när ett sådant här upptäcks. Den här gången var det enligt Region Stockholm "med koppling till en provtagningsenhet vid Högdalens läkarhus" som ett fall av mässling konstaterades.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

– Smittspårning innebär i det här fallet att personal från Smittskydd Stockholm kontaktat personer som kan ha utsatts för smitta, säger Per Follin, smittskyddsläkare i Region Stockholm till deras hemsida.

De som besökt mottagningen får ett informationsbrev där de fram till och med den 8 april uppmanas vara uppmärksamma på sjukdomssymptom som kan peka på mässling. Exempel på sådana är förkylningssymptom, hög feber, torrhosta och röda ögon.

Mässling

• De som har haft mässling har ett livslångt skydd.

• Barn vaccineras mot mässling genom barnvaccinationsprogrammet och täckningen i Stockholm är över 96 procent.

• Den som är osäker på sitt skydd kan rådgöra med sin vårdcentral eller en vaccinationsmottagning

• De flesta som är födda före 1960 har haft mässlingen och kan inte bli smittade. Personer som är födda 1960-1980 kan ha större risk medan personer födda efter 1980 i allmänhet har fullgott skydd.

• Eftersom mässling är mycket smittsamt ska man alltid ringa först till vårdmottagningen i stället för att åka direkt dit. Den som behöver träffa en läkare kan då gå direkt till ett undersökningsrum, och därmed undvika att smitta andra. Det gäller också för sjuka barn.

• Vuxna som behöver komplettera sitt skydd vänder sig till sin vårdcentral eller vaccinationsmottagning.

• 1177 Vårdguiden ger råd om mässling och vaccination på telefonnummer 1177 eller på 1177.se

Källa: Region Stockholm

Person hittad död i södra Stockholm

Nyheter Polis gör dörrknackningar Under onsdagseftemiddagen påträffas en person död i en lägenhet i södra Stockholm. Två personer är gripna.onsdag 17/7 16:06

Nu stängs Gröna linjen av – så får du åka

Nyheter ✓Stopp mellan Slussen och T-Centralen ✓Decimerad trafik ✓SL varnar för trängsel och längre restider För att kunna rusta upp Söderströmsbron kommer tunnelbanans gröna linje att stängas av i flera veckor framåt från och med imorgon 16 juli. Här är dina alternativa resvägar.måndag 15/7 9:00