SKULPTURER. Lim Won Sup visar upp sin stenskulptur-trädgård "Mool Heuk Gil garden". Varje skulptur symboliserar ett begrepp som är centralt i hans egen kampkonst. Foto: Anna Wettergård

Mästaren gör kampsportskonst av sten

På ett koloniområde i Akalla - mellan morötter och potatis - möts besökare av en hel drös höga stenskulpturer. Skulpturerna är ett verk av taekwondoprofilen Lim Won Sup; skapade för att symbolisera hans nya kampkonst Mool Heuk Gil.

  • Publicerad 16:00, 8 nov 2019

Lim Won Sup är en unik människa, och hans kolonilott speglar honom själv i mångt och mycket.

Hans egen historia är brokig. Han växte upp i Sydkorea, där han började träna taekwondo vid unga år. Han blev tidigt en välrenommerad instruktör, ägnade bland annat åtta år åt att träna soldater i taekwondo under Vietnamkriget.

1975 kom han till Sverige, och tog då med sig sporten hit. Men 2003, efter att ha ägnat nästan hela livet åt taekwondo, fick han nog av idrottsskador och bestämde sig för att starta en ny, skadefri kampkonst.

Mool Heuk Gil

Så föddes kampkonsten Mool Heuk Gil, och det är utifrån den som koloniträdgården har skapats.

– Jag har tänkt i några år att jag ville göra en kampkonstträdgård här i Akalla. Och i somras började jag bygga på den.

Lim Won Sup berättar, medan han visar runt bland de höga stenskulpturerna. Han berättar att han har velat bygga skulpturer som symboliserar de begrepp som är centrala i hans kampkonst. Därför finns det skulpturer som står för ord som dröm, tålamod, rättvisa och fred.

– Kan du gissa vad den här betyder, frågar han, medan han pekar på en av de högsta skulpturerna byggd av ett myller av småstenar.

– Tålamod, är svaret.

Ibland är symboliken självklar, men i andra fall är tolkningen mycket svårare.

Stora planer

Även om lotten är ganska full, är Lim Won Sup långt ifrån klar med sitt verk. Visionerna för framtiden är både små och stora.

– Jag vill organisera om här i trädgården. Skapa ett nytt system. Och sätta upp skyltar, för att berätta vad alla skulpturer betyder.

– Och så vill jag bygga en stor skulptur, gärna 365 centimeter hög. 65 centimeter under jorden och 300 över. Jag har anlitat en arkitekt för att fundera på hur det skulle kunna gå till.

Lim Won Sup skulle gärna bygga sin skulptur i anslutning till Akalla by, som ett slags monument – och som en turistattraktion för att locka besökare till Akalla. Kanske skapa en hel kampkonstpark för att berätta om sin kampkonst.

– Här finns ju mycket tomma ytor. Jag tror att vi skulle kunna locka hit många besökare.

En hel livsstil

Det märks att han brinner för sin kampkonst, som egentligen är en hel livsstil. Eleverna får gärna komma hit till kolonilotten; plocka morötter och sallad och lära sig att odla, medan de begrundar skulpturerna.

– Jag har lärt mig själv att odla. Mina föräldrar var bönder, men de ville inte lära mig. De ville inte att jag skulle bli bonde; de ville att jag skulle jobba på kontor. Men det blev taekwondo istället, avslutar Lim Won Sup, med sitt karaktäristiska stora leende.

SKULPTURER. Lim Won Sup visar upp sin stenskulptur-trädgård "Mool Heuk Gil garden". Varje skulptur symboliserar ett begrepp som är centralt i hans egen kampkonst. Foto: Anna Wettergård

Kampkonsten

Mer information om kampkonsten finns på moolheukgil.se

MEDALJER. I ett anspråkslöst hörn av trädgården hänger några av elevernas medaljer. Foto: Anna Wettergård

Stockholm Direkt