Tekniker vid fara: De tillämpade teknikerna innebär att ta sig fri och göra motståndaren ofarlig vid olika grepp, till exempel om man blir fasthållen i en eller båda armarna eller strypt och hur man kan använda rösten och kroppshållningen. Foto: Elina Sundström

Mästaren som lär ut självförsvar

Enköpingsbon Kristofer Andersson-Lindh har tredje dan – svart bälte av tredje graden, är licencierad elittränare i Ju-jutsu Kai, utbildar ordningsvakter och väktare i ingripandeteknik, instruerar närkamp för skyddsvakter och soldater i försvarsmakten och har undervisat i självförsvar och mental träning på skolor. Nu fokuserar han på självförsvarskurser för privatpersoner.

  • Publicerad 13:58, 13 mar 2018

– Självförsvar är allt man gör för att skydda sig mot någon som attackerar en eller vill göra någonting med en som man inte vill själv; ta ens saker, tränga in i ens bostad, knycka ens bil eller cykel eller liknande, säger Kristofer Andersson-Lindh som är en av grundarna och huvudinstruktör i Ju-jutsu Kai Enköping.

Han har utövat kampsport sedan 70-talet och sedan 90-talet är det just Ju-jutsu Kai han praktiserar och lär ut. Det är den vanligaste formen av ju-jutsu i Sverige och består av självförsvarstekniker baserade på en lång tradition med ursprunget i japansk kampsport.

Formen kan utövas som träningsform då det bygger upp så väl styrka, smidighet och puls. Det finns även möjlighet att tävla i Ju-jutsu eller för att just lära tekniker för självförsvar.

För de som är nyfikna på självförsvar har Kristofer Andersson-Lindh initierat de här kurserna utöver de ordinarie Ju-jutsu Kai-träningarna.

– Ju-jutsu Kai är alltså redan självförsvarstekniker som man tränar som kampsport, men självförsvar i sig är ingen sport utan ett sätt att klara sig vid fara. Vi hoppas ju att man vill fortsätta att träna Ju-jutsu för att befästa teknikerna efter kurserna, men det viktigaste är att man får ut något av teknikerna och använder tänket, att man känner sig lite bättre och tryggare efteråt, säger han.

Kursen är fyra timmar lång och består av teori och praktik. Ena-Håbotidningen fick en kortare version i kursen för att smaka på. Kristofers dotter Angelina Larsson-Auna är med som övningspartner. Hon föddes in i träningen, hon började som femåring och är snart 17.

– Självförsvaret ger en ett bättre självförtroende, säger hon.

Fyra principer

– Vårt självförsvarssystem pratar om fyra principer: Egen bästa balans, motståndarens obalans, egen bästa styrka och motståndarens sämsta styrka. Självförsvaret anpassas efter personens fysik och är beroende av situationen, ett situationsanpassat system, säger Kristofer Andersson-Lindh. Det är ett modernt system anpassat för moderna miljöer och människor.

Det innebär att även om man själv är lättare och mindre än den som är hotfull är man i sin egen balans, använder sin egen styrka och strävar efter att hitta var motståndaren kan komma ur balans och tappa styrka.

– Men självförsvaret börjar långt innan en hotfull situation uppstår, det börjar med förebyggandet, hur man kan undvika att hamna i fara, säger han.

Det handlar om sådant som exempelvis hur man tar sig hem på kvällen; vilken väg man går, vad man har på sig så att man lätt kan röra sig och springa om man behöver det och att till exempel gå ihop eller prata med någon i telefon om man går själv.

Förebyggande självförsvar omfattar också vad man kan göra om man blir förföljd, ha koll på flyktvägar, hur man kan agera vid rån eller för att inte luras in i vanliga situationer som kan leda till rån eller ofrivillig drogpåverkan vid krogbesök.

– Det är därför kursen är tre timmar teori och en timma praktisk tillämpning, säger Kristofer Andersson-Lindh.

Vid hotfull situation

Om det ändå skulle uppstå en hotfull situation gäller det att hålla sig lugn, stabil och neutral.

– Det är både för att inte trigga personens aggressivitet eller backa för snabbt och skrämt bakåt och tappa sikt, säger Kristofer Andersson-Lindh.

Han förklarar att viktiga delar av Ju-jutsuträningen och till viss del även självförsvarskurserna är meditation, andning, ökad medvetandenivå om sig själv och omgivningen och respekt för andra.

– Att öva lugnet gör att man kan hålla sig själv lugn och minska skador på andra, förklarar han.

Vanliga reaktioner vid hot och fara är att antingen fly, fäkta eller spela död och det är inte lätt att veta hur man reagerar om man är i en verklig fara.

– Man kan bli jätterädd om man blir påhoppad och bli vansinnig och slå eller så kanske man inte kan röra sig för att kroppen spelar död, eller så flyr man direkt, vilket kan vara det bästa men kan också vara farligt om man inte har uppsikt, säger Kristofer Andersson-Lindh.

– Genom att öva självförsvar kan vi öka vår mentala förberedelse och då klarar man sig bättre. Man behöver mängdträna tillämpning för att nöta in i kroppen så de blir reflexmässiga, säger han.

De tillämpade teknikerna innebär att ta sig fri och göra motståndaren ofarlig vid olika grepp, till exempel om man blir fasthållen i en eller båda armarna eller strypt och hur man kan använda rösten och kroppshållningen.

Lagar som självförsvar

Det finns juridiska lagar om när och hur mycket våld man får använda i självförsvar.

– Man får använda lite mer våld än det behövs för att ta sig ur faran, men man får inte fortsätta slå när hotet är avvärjt. Samtidigt ska vi inte skada motståndaren. Det är därför vi håller upp motståndaren i kast och nedläggningar, för att undvika att skada någon så långt det går, samtidigt som greppet gör att man kan kontrollera motståndaren, säger Kristofer Andersson-Lindh.

Men det är en upplagd miljö när man tränar – i verkligheten kan det se helt annorlunda ut.

– Normalt tränar man ju kampsport under kontrollerade former i anpassade lokaler med mjuka mattor eller släta golv. Självförsvar är inte kampsport men kampsports tekniker kan användas i självförsvar. Vi övar i olika miljöer för att vara förberedda, men vad som händer i akut fara vet vi inte och det kan vara flera personer mot en eller man kan bli anfallen bakifrån och inte hinna med. Genom att repetera de här övningarna ökar vi våra förutsättningar att klara oss, säger han.

Har du behövt använda självförsvar någon gång?

– Nej, sedan jag började träna kampsport har jag inte behövt det. Jag kan inte säga vad det beror på, men jag har ett annat mindset, jag har en förståelse för våld och hur man kan undvika våld, säger han.

Det talas emellanåt i debatter om självförsvar respektive ansvar– att oskyldiga inte ska behöva hämma sitt liv eller försvara sig med våld, utan att det är förövare som ska lära sig att inte våldföra sig, sexuellt utnyttja eller våldta.

– I den bästa av världar behöver man aldrig använda självförsvar alls. Men verkligheten är inte så i dag. Självförsvar handlar inte om att stanna inne och vara rädd, utan att fortsätta röra sig fritt. Naturligtvis så ska man undvika vissa områden vid vissa tider. Det finns mycket man kan göra för att minska risker, vara förberedd och bli tryggare, säger Kristofer Andersson-Lindh.

Ju-Jutsu-formen kan utövas som träningsform då det bygger upp såväl styrka som smidighet och puls. Det finns även möjlighet att tävla i Ju-jutsu eller att just lära tekniker för självförsvar.

För de som är nyfikna på självförsvar har Kristofer Andersson-Lindh initierat de här kurserna.

Ju-jutsu Kai är alltså redan självförsvarstekniker som man tränar som kampsport, men självförsvar i sig är ingen sport utan ett sätt att klara sig vid fara.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Blåljus, onsdag: stök och stölder

Nyheter En man var stökig i Klosterparken. Två stal plånbok och tömde kontot. En åkte fast med stulna matvaror. Där är onsdagens blåljus i korthet.torsdag 21/6 10:06

Players-rånarna fast – har erkänt

Nyheter De två unga män som rånade puben Players Inn för en månad sedan är fast och har erkänt. – Det känns bra, skönt att få ett avslut, en lättnad för oss alla, säger ägaren Anders Thool.torsdag 21/6 9:52