Matade fåglar blir kidnappade

Fåglarna vid Lötsjön är fina att se på. Men de har blivit så tama att de råkar illa ut – på grund av både människor och hundar.

  • Publicerad 08:20, 21 jan 2017

De har hur mycket mat som helst en decimeter under vattenytan

Efter att ha sett ett par personer tvinga in en protesterande fågel i en skåpbil och köra iväg med den från Lötsjön, hörde en person av sig till kommunen. ”Om ni tycker er märka att antalet fåglar minskar...” inleds meddelandet.

Fågeln kidnappades förra tisdagskvällen. Vi i Sundbyberg, som läst meddelandet till kommunen, ringde upp Stockholm Vildfågel Rehab för att fråga om de visste mer. De arbetar ideellt med att ta hand om skadade fåglar och har tillstånd för detta.

Victor Persson berättar att det händer då och då att människor tar sjöfåglar. I och med att de blivit tama, genom att de matas regelbundet av flanörer vid Lötsjön, är de också lätta byten.

– Vi har hört det här i två års tid till och från, fyra till sex gånger per år är det människor som sett någon som tagit fåglar vid Lötsjön. De tar hem dem och käkar upp dem, säger Victor Persson.

Vilda fåglar som törs komma nära människor råkar även illa ut när hundägare går runt sjöarna, enligt honom. En hund får inte döda en fågel, men om den biter eller på annat sätt skadar en fågel faller inget ansvar på hundägaren. Fågeln kan mycket väl dö senare av sina skador, berättar Victor Persson.

Han är mest upprörd över hur de italienska tamgässen behandlas. Sundbybergs stad planterade ut dem i början av 1980-talet. Victor Persson anser inte att kommunen tar hand om dem i den utsträckning som djurskyddslagen kräver i fråga om tamdjur.

– De har dem enkom för att det ska se fint ut. Synd bara när de blir sjuka och det inte finns någon som hjälper dem, säger han.

Tamgässen drabbas av ögoninfektioner. En fågel hade blivit helt blind av att båda ögonen hade ”geggat igen” så pass att den behövde opereras, berättar Victor Persson.

Annat de drabbas av är tryckskador på fötterna; gässen blir tunga av all mat och kan inte sätta sig ner och vila som vi människor.

Att låta gässen leva på en 4H-gård istället vore en bra idé, tycker Victor Persson.

De mindre populära kanadagässens ”änglavingar” har uppmärksammats i media tidigare. Felväxta, snedvridna vingar gör att förbipasserande blir oroliga för dem och ringer kommunen, som i sin tur skickar ut en viltvårdare för att skjuta fåglarna.

Men det behövs inte, enligt Victor Persson, som utför ett ingrepp så att det inte syns att de har en missbildning i skelettet.

Fåglarna får problemet på grund av att de äter sig mätta på bröd de matas med,
istället för att få i sig näringsriktig mat.

– Man ska inte mata fågelungarna! Under senvåren och sommaren ska man inte mata fåglar överhuvudtaget. De har hur mycket mat som helst en decimeter under vattenytan, säger Victor Persson.

Fler nyheter i Vi i Sundbyberg

Här har villapriserna ökat mest i Stockholm

Nyheter Så mycket har priserna stigit på fem år – och här är villorna dyrast En ny undersökning visar var någonstans i Stockholms län som priserna på villor har gått upp mest de senaste fem åren.fredag 14/6 15:42

Sophögar upprör Sundbybergsborna

Nyheter Förvaltningen har tvingats ta bort papperskorgar En gång i veckan tvingas Kjell Lönnberg konstatera att det "ser för jävligt ut" i anslutning till områdets återvinningsstation i Rissne. Bristen på respekt och för hälsorisker har även tvingar...fredag 14/6 8:00

Färgkodade inkast ska underlätta sopsorteringen

Nyheter "Många sorterar rätt hemma, men kastar i fel inkast" Det ska bli svårare att missförstå sopsorteringen i Ursvik. Savab, Sundbybergs Avfall & Vatten, satsar på färgkodning av de tre inkasten.fredag 14/6 8:00
Stockholm Direkt