För att förebygga snatterier i sin matbutik bjöd handlaren Joakim Enerstrand eleverna på närliggande skolan på grillunch i våras. Efter det har stölderna minskat. Foto: Mikael Andersson/Privat

Matbutik bjöd snattande elever på grillfest

I Kallhäll har en av matbutikerna testat ett nytt grepp för att råda bot på ungdomar som snattar – genom att bjuda närliggande högstadieskolan på grillfest. Resultatet? Stölderna har minskat.

  • Publicerad 16:25, 26 nov 2018

Ett återkommande problem för Ica Nära i Kallhäll har varit att en del elever från närliggande Källtorpskolan snattat i butiken.

– Det är verkligen en jättetråkig situation för alla att ta fast en ungdom som stulit någonting. Så vi ville göra något förebyggande i samarbete med skolan. 99 procent av eleverna är väldigt skötsamma, men kan man undvika att en person snattar är det bra, säger Ica-handlaren Joakim Enerstrand.

Efter att ha bollat idéer med skolans rektor landade det hela i att han och kollegorna med hjälp av sponsorer bjöd hela skolan på grillad korv och saft, vilket Fri Köpenskap var först att skriva om.

Tanken var att lära känna eleverna – och det hela blev en succé.

– Vi var förberedda på folkstorm och det blev det verkligen, vi var redo med 2 000 korvar! Det var bra att få ett ansikte på varandra, att eleverna förstår att det inte är Ica utan Jocke som man stjäl från, säger Joakim.

"Snatteriet har minskat"

Och grillunchen har gett resultat – efter den har stölderna minskat.

– Den största skillnaden är att eleverna och jag hälsar på varandra nu, man har lärt känna varandra till en liten del i alla fall, fortsätter han.

På Källtorpskolan är man medveten om det allmänna problemet med snatterier, och skolan ger tummen upp till att kunna samarbeta mer med lokala företagare framöver.

När det skett snatterier under hösten har Joakim kontaktat skolan, som i sin tur hört av sig till de berörda föräldrarna.

– Sedan har vissa av dem själva valt att kontakta Joakim. Vi vill ju att Kallhäll ska vara en trygg plats, därför känns det bra att bygga såna här broar, och se att det blir ringar på vattnet, säger Satu Pennanen, biträdande rektor.

Stockholm Direkt