I år finns en helt ny typ av mat representerad på Smaka på Stockholm. 3D-printad mat. Foto: Smaka på Stockholm / swedenfoodtech.com

Matfestivalen igång – 3D-skrivare printar ut mat i Kungsträdgården

I dag börjar Smaka på Stockholm i Kungsan. Bland de medverkande finns matvärldens senaste 3D-stjärna Foodini.

  • Publicerad 13:48, 1 jun 2017

350 000 personer väntas besöka Kungsträdgården under den årliga matfestivalen. Förutom ett stort antal restauranger, foodtrucks, stjärnkockar och artister finns även Foodini – en 3D-skrivare för livsmedel på plats. Ulf Wagner, känd från anrika Sjömagasinet i Göteborg, har testat och är rejält entusiastisk.

– Jag förstår knappt själv hur det fungerar, men det är jättefräckt. Du kan göra vilka former som helst av maten, säger han.

3D-skrivare ska locka barnen till läsning

3D-skrivare för mat har använts i både NASA-projekt och på spansk lyxrestaurang men Ulf Wagner tror att detta är första gången skrivaren är på svensk mark.

Byggs upp bit för bit

Men hur går det egentligen till? Jo, råvarorna mosas till puré och fylls i något som påminner om en bläckstråleskrivare. Ett dataprogram bygger sedan upp maten i tunna lager som placeras ovanpå varandra, och sedan skrivs ut.

Under Smaka på Stockholm kommer några utvalda besökare få testa utskrifterna.

– Jag har gjort en superfin guacamole jag fyllt med havskräftor och även en sparriskräm som folk kommer få prova. Allt som går att puréea går att skriva ut och istället för att till exempel servera en klump med guacamole kan man göra en fin form. Det här har fantastisk potential för bland annat sjukhusen.

Testa själv

Han är medveten om att det finns en viss misstänksamhet hos många människor.

– Det är klart att det finns ett motstånd. Det är en psykologisk sanning att all förändring är negativ. Men för mig är det en ny värld som öppnat sig.

Smaka på Stockholm inleds i dag den 1 juni och pågår fram till och med den 6 juni. Klockan 15:00 lördag den 3 juni testar Ulf Wagner matkunskaperna hos framtidens 3D-matprinter Foodini på Stora scenen.

http://www.stockholmdirekt.se/nyheter/3d-teknik-ska-oppna-slottet-for-synskadade/aRKpfh!442DcbnUkeKQnvY5GHCn6Q/
 

 

Ulf Wagners 3D-printade guacamole toppad med råstekt havskräftstjärt, tomat- och koriandersalsa samt ruccola. Foto: swedenfoodtech.com

Hela programmet

Se smakapastockholm.se

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.