MATFESTIVAL. Smaka på Stockholm flyttar in i Kungsträdgården 5-9 juni. Foto: Dennis Erixon

Matfestivalen kör med räddad mat från butiker

Snart är matfestivalen "Smaka på Stockholm" tillbaka i Kungsträdgården. I år lagas maten av produkter som räddats från butiker och grossister.

  • Publicerad 15:18, 13 maj 2019

Den 5-9 juni är det dags för närmare 40 olika restauranger, food trucks och kockar att inta Kungsträdgården, då Smaka på Stockholm är tillbaka.

Festivalen startade för 28 år sedan och lockar numera omkring 350 000 besökare varje år. I år blir Smaka på Stockholm en ”zero waste- festival”

– Framtidens mat handlar om mötet med teknik, data och innovation. Sverige ligger långt fram inom området, vi har alla möjligheter att leda förändringen av världens största sektor, säger Anders Sewerin som är grundare till Smaka på Stockholm Future Food Festival i ett pressmeddelande.

Här är sommarens festivaler i Stockholm

På festivalen kommer det ställas upp en stor kyldisk med räddade matvaror från butiker och grossister som förser kockar med råvaror för matlagning på scen och i workshops. Kylen är även till för krogar och food trucks på festivalen. De kommer alla skapa tillbehör till sina menyer på räddade ingredienser.

– Vi måste lära oss att sluta slänga mat nu om vi ska kunna rädda planeten och säkra framtidens matförsörjning, säger Anders Sewerin.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Om det finns mat kvar på kvällen säljs den billigt via appen Karma samt skänks bort till hjälporganisationer.