Vi var med när Mathias, 13 år, donerade sitt långa hår för att skapa peruker till cancersjuka barn. Foto: Sacharias Källdén

Mathias skänker sitt hår till cancersjuka barn

Han har sparat sitt svallande lockiga hår i snart tre år. Nu har Mathias bestämt sig för att manen ska bort och vill att det ska gå till någon som bättre behöver det.

  • Publicerad 11:30, 31 jan 2020

När 13-årige Mathias Kanalga började känna sig trött på de ostyriga och långa lockarna berättade han för sin mamma om en plan han haft länge, till och med innan han började spara sitt hår långt. Han ville donera sitt hår för att skapa peruker till cancersjuka barn.

– Jag såg ett youtube-klipp för flera år sedan där en kille gick med sin brorsa som hade jättelångt hår och de gav håret till cancerpatienter. Jag blev inspirerad därifrån, säger Mathias.

"Jätterörd"

När mamma Linda Kanalga fick höra om att sonen ville skänka sitt hår hjälpte hon honom att hitta en frisör som visste hur man skulle gå till väga för att kunna genomföra idén. Slutdestinationen för Mathias hår är hjälporganisationen Little Princess Trust som delar ut gratis peruker till cancersjuka barn från familjer som har det svårt ställt ekonomiskt.

– Jag blev jätterörd när han berättade vad han ville göra. Jag kontaktade perukbutiken Carl M Lundh och de blev så glada och tipsade om att ringa till någon av de större frisörerna som har erfarenhet av att donera hår. Jag hittade frisören Bobby Oduncu genom instagram som sa att han självklart ville hjälpa till, säger Linda.

Mamma Linda kommer, trots att hon stöttar Mathias beslut, att sakna det långa håret. "Jag går ibland och drar av tofsen på honom, jag älskar när han har utsläppt", säger Linda. Foto: Sacharias Källdén

Håret ska klippas kort på sidorna och spara en lugg på tio centimeter. Foto: Sacharias Källdén

När Mathias tar av sig mössan i den exklusiva frisörsalongen på Östermalm väller lockarna framför ansiktet.

– Dra bak håret så att man ser dig, uppmanar mamma Linda.

Vill inte slänga det

Mathias som spelar fotboll har blivit känd i sitt lag som "han med manen".

– Mina kompisar frågar hela tiden när jag ska klippa mig, säger Mathias och skrattar.

De närmsta vännerna vet att han ska klippa sig men bara en vet om att han vill donera håret.

– Jag tycker att det känns bättre att ge bort håret än att slänga det. Jag vill få andra att börja tänka på att man kan göra det. Min kompis tyckte också att det var "nice".

Mathias faster har kämpat med cancer under en längre tid. Linda berättar att de besökt henne ofta och att situationen varit jobbig för hela familjen.

– Jag tänkte också på henne och framförallt på hennes två barn. De som tappar sitt hår kanske känner sig fula och har dåligt självförtroende. Jag tror att de blir glada när de kan se sig själva med hår på huvudet, säger Mathias.

"Alla kan göra skillnad"

Frisören Bobby kommer in i samtalet och hittar gemensamma intressen med mamma Linda. Båda har engagerat sig för att stötta utsatta grupper.

– Alla kan göra skillnad. Man behöver inte vara politiker. Bara det kommer från hjärtat. Har du inte hår att donera kan du göra din röst hörd på ett annat sätt. Men att ett barn gör något sådant kan inspirera andra att göra gott, säger Bobby.

Att Mathias inspirerar andra kunde inte vara mer sant. Mathias lillasyster som är 10 år har redan börjat spara sitt hår för att kunna klippa av det och donera.

Före Foto: Sacharias Källdén

Efter Foto: Sacharias Källdén

Tips från Bobby om du vill donera hår

1. Var säker på att du faktiskt vill klippa av dig håret. Cirka 20 centimeter behöver klippas av.

2. Gå till en frisör som har tidigare erfarenhet av att donera hår.

3. Se till att perukmakaren är trovärdig och inte säljer håret istället för att donera.

4. Alla hår är välkomna. Lockigt hår är extra uppskattat eftersom mottagaren känner sig mer som sig själv när peruken har samma hårform som ens tidigare hår.

Visa merVisa mindre

"De här fina lockarna kommer någon bli väldigt glad av" säger Bobby. Foto: Sacharias Källdén