Vasastan Sabia Ali och Matilda Roth Foto: Sacharias Källdén

Matilda i Vasastan: "Viktigt att rösta"

Om de boende i norra innerstan fick bestämma skulle alliansen styra Stockholm. Vi valde dock att besöka en valkrets i Vasastan där det var en ovanligt hård kamp mellan blocken förra valet.

  • Publicerad 09:00, 4 aug 2018

Om valkretsen vid Norrbackatäppan varit hela Stockholms stad så hade kampen mellan blocken varit hårdare än i resten av norra innerstan där alliansen har betydligt större stöd än de rödgrönrosa. I kretsen runt Norrbackagatan fick alliansen 49,67 procent av rösterna i förra valet medan de rödgrönrosa fick 46,3 procent. Både Miljöpartiet (17,16 procent) och Feministiskt initiativ (6,57 procent) har starkare stöd i området än i staden generellt.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Matilda Roth bor i en av studentlägenheterna vid Norrbackatäppan och tror att koncentrationen av studenter kan vara en av förklaringarna till att fler röstar till vänster här än i Vasastan generellt.

– Samtidigt bor ju många välbärgade människor här och det är inte billigt att köpa lägenhet. Intressant att det sticker ut, säger Matilda Roth som har kompisen Sabia Ali på besök från Köpenhamn.

– Det största problemet med Stockholm är just att det är för dyrt att bo här och svårt att hitta lägenhet. Det borde vara mer jämnt fördelat mellan hyresrätter och bostadsrätter, säger hon.

Har inte bestämt sig

Varken Sabia Ali eller Matilda Roth har bestämt sig för hur de ska rösta i valet.

– Jag behöver sätta mig in mer. Men jag tycker absolut att det är viktigt att man röstar. Det är en förmån vi har i Sverige som alla inte har och man ska ta vara på den, säger Matilda Roth och funderar på vilka lokala frågor som är viktiga för henne.

– Social trivsel är viktigt. Att det är trivsamt att sitta ute och att det känns tryggt att gå hem på kvällen. Jag känner mig trygg här.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Det ena av Norra tornen som snart är färdigbyggt och sedan en längre tid har kunnat ses från Norrbackatäppan imponerar inte särskilt på Matilda Roth.

– Det är ju inget arkitektoniskt mästerverk. Men annars är jag för mixade stilar i staden.

Mimmi Epstein

Expert. Annika Fredén är universitetslektor i statsvetenskap. Foto: Privat

Forskaren: "Svårare än tidigare att förutse resultatet"

Vi tenderar att rösta som dem vi har närmast oss, säger statsvetaren Annika Fredén.

Annika Fredén är universitetslektor i statsvetenskap med val och väljarbeteende som två av sina forskningsområden.

– Min forskning visar att människor inte bara söker sig till områden där det bor andra med samma värdegrund. Vi påverkas också av vad folk omkring oss röstar på, vilket får stor betydelse för underdog-partier som Fi. Får man veta att andra gillar partiet och tror att det har goda chanser i valet är folk också mer benägna att rösta på partiet, säger hon.

Större rörlighet hos väljarna

Generellt är alliansen starkare i stadens norra delarna medan stödet för de rödgrönrosa är större i söder. Det går också att se att bostadsformen och inkomsten har betydelse för resultatet i ett valdistrikt. Den med högre inkomst som äger sitt boende tenderar oftare att rösta blått. Men det stämmer inte alltid. I till exempel de forna arbetarkvarteren på Södermalm är bostadspriserna höga samtidigt som flera av distrikten domineras av röda väljare.

– Att ha en inkomst som räcker för att köpa en dyr bostadsrätt brukar innebära att man är mer benägen att rösta på ett högerparti. Men samtidigt är det inte enbart inkomst som styr vad vi röstar på, säger hon.

Hur kommer det då att gå i valet i september? Annika Fredén konstaterar att Sverigedemokraterna ser ut att växa i hela landet, men tillägger att valet är svårare att förutse än normalt.

– Också för mig som forskare är det väldigt oklart inför just det här valet. Det finns en större rörlighet hos väljarkåren i dag  jämfört med förr och i årets val är det mer oklart vem som ska samarbeta med vem än vid de senaste valen, säger hon. 

Så röstade stockholmarna i kommunvalet 2014

Moderaterna 27,16

Folkpartiet (numera Liberalerna) 8,28

Centern 4,69

Kristdemokraterna 3,28

Socialdemokraterna 21,96

Miljöpartiet 14,32

Vänsterpartiet 8,94

Feministiskt Initiativ 4,64

Sverigedemokraterna 5,16

Övriga partier 1,57

82,13 procent av Stockholmarna röstade, vilket innebar en ökning med 0,55 procent jämfört med valet 2010.

Det rödgrönrosa blocket fick sammanlagt 49,86 procent av väljarstödet, vilket gav en majoritet i kommunfullmäktige med 53 av 101 mandat.

Alliansen landade på 43,41 procent, vilket gav 42 mandat.

Moderaterna var det parti som fick flest röster.

Störst bland "övriga partier" var Stockholmspartiet (0,54%), Piratpartiet (0,42%) samt Djurens parti (0,17%).

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.