Platsen där Gasklockan en gång stod. Foto: Sacharias Källdén

Mätinstrument stulna vid gasklockan

Sedan i april gör staden tester av luften vid den rivna gasklockan i Norra Djurgårdsstaden. Nu ber man stockholmarna respektera mätapparaturen efter flera oväntade stölder.

  • Publicerad 10:43, 20 jun 2018

Sedan den så kallade gasklocka 4 revs i våras har staden gjort tester av luften i närheten, medan reningen av marken omkring pågår. För ett par veckor sedan gick staden ut med en oväntad vädjan.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

”Under vår mätperiod har några passiva provtagare försvunnit. Vi kommer att fortsätta med passiva provtagningar under perioden som markreningen pågår och vi vädjar till er som bor eller vistas i området att inte röra mätutrustningen", skriver Stockholms stad i ett inlägg på Facebook.

– Det handlar endast om ett par stycken mätare som blivit skadade eller har försvunnit, säger Charlotte Sandberg, kommunikatör på exploateringskontoret.

Har stölderna påverkat resultatet av provtagningarna?

– Nej, eftersom det är så låga halter som kan uppmätas i luften. Dock hade det varit bra för oss att ha dessa mätresultat för dokumentation och statistik.

Efter att gasklockan revs i våras spreds en obehaglig doft i närområdet, och många boende i Norra Djurgårdsstaden uttryckte oro och upprördhet, medan staden dementerade att luften på något sätt skulle vara farlig. Men att stölderna skulle hänga ihop med detta tror inte Charlotte Sandberg.

– Det är nog bara någon som varit nyfiken eller som inte förstått att det är något av värde, säger hon.

Äcklig lukt sprider sig i Norra Djurgårdsstaden

Provtagningarna fortsätter under hela sommaren och staden har nu märkt upp utrustningen tydligare samt försett den med speciella skydd som ska hindra den från att skadas.

Den som vill veta mer och ta del av mätresultaten från provtagningarna kan besöka stadens hemsida här.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Snart börjar sprängningarna vid Slussen

Nyheter Klart för byggstart av omstridda bussterminalen i Katarinaberget Klart för skott. Skott kommer. Snart dånar det i Katarinaberget när staden sätter igång bygget av den nya bussterminalen.onsdag 26/9 13:37

Nytt torg och flera krogar i Götgatsbacken

Nyheter Så blir omstridda renoveringen 60-talskåken i hörnet Götgatan-Sankt Paulsgatan får nytt liv när hela byggnaden nu totalrenoveras. På menyn står bland annat flera nya restauranger.onsdag 26/9 12:20