Matjättens svinn ska bli måltider till Stockholms hemlösa

Flera matbutiker i Stockholm har länge jobbat med att försöka återanvända överbliven mat. Nu hänger matjätten Lidl på och genomför en stor satsning där kedjans samtliga 36 butiker i Stockholm ska skänka överskottet till hemlösa.

  • Publicerad 16:25, 6 mar 2016

Överbliven mat har blivit en allt mer aktuell fråga i livsmedelsbranschen. Flera butiker i Stockholm har länge engagerat sig lokalt och försökt återanvända den mat som är på väg att bli dålig i stället för att slänga den.

Till exempel har Ica på Lilla Essingen skänkt frukt, grönt och andra råvaror som inte gått att sälja till en foodtruck som lagar mat på överblivna råvaror. Och ett UF-företag har haft som affärsidé att göra vårrullar på slängd mat från en Ica-butik i södra Stockholm.

Nu hoppar även Lidl på tåget.

LÄS ÄVEN Slängd mat får nytt liv i deras vårrullar

Matjätten beslutade nyligen att ingå ett samarbete med den Göteborgsbaserade företaget Allwin som nu ska ta hand om den överblivna maten från kedjans samtliga 36 butiker i Stockholm.

Skänker mat nära utgångsdatum

– Det ska gå till kyrkor och deras verksamheter. Så nu försöker vi hitta intresserade som långsiktigt vill hantera maten och se till att rätt personer får ta del av den, säger Simon Eisner, grundare och ägare av Allwin AB.

Allwin har fram till nu enbart varit verksamma i Göteborg. Där har de haft ett samarbete med 17 butiker som regelbundet skänker mat som närmar sig utgångsdatumet eller av andra orsaker inte går att sälja.

Att de nu kommer att jobba storskaligt med en livsmedelskedja även i Stockholm tror Simon Eisner är ett stort steg för att ändra attityden kring matsvinnet.

– Det märks att livsmedelsindustrin börjat förstå att de också måste bidra. Vi har haft som verksamhet att rädda den här maten och se till att den får avsättning någon annanstans än i en brännugn, så därför är det glädjande att en stor kedja nu vill vara med på det här, säger han.

Drar igång i sommar

Verksamheten har tidigare uppmärksammats i en artikel i Faktum efter att gammal mat levererats till hemlösa. Enligt Simon Eisner har rutinerna sedan dess setts över.

– Tyvärr hände det och vi kan bra beklaga. Men vi har förbättrat alla våra rutiner och fått en mycket starkare organisation, säger han.

Enligt Lidl beräknas verksamheten vara igång till sommaren. Förhoppningen är att mat motsvarande 350 000 måltider årligen därefter ska kunna återanvändas och skänkas till behövande i Stockholm.

Tonvis med mat kastas varje år

– Vi har samarbetat i Göteborg sedan i somras, och det har fungerat jättebra. Därför gör vi nu det här även i Stockholm, säger Katarina Rosenqvist, hållbarhetschef på Lidl Sverige.

Enligt henne hamnar tiotals ton av butikernas livsmedel i soporna varje år. Mat som man nu hoppas ska komma till nytta i stället.

– Det kan vara frukt och grönt, mejerivaror som närmar sig utgångsdatum och varor med en förpackningsskada. Det är helt tjänliga livsmedel, säger hon.