Mats Sandelin har fotograferat sen barnsben. Än idag håller han fast vid det svartvita uttrycket. Foto: Mikael Andersson

Mats från Nälsta ser världen i svartvitt

Fotografen Mats Sandelin lärde sig framkalla bilder redan som barn. Idag skapar han fotokonst hemma i radhuset i Nälsta – och det är fortfarande analogt och svartvitt som gäller.

  • Publicerad 15:46, 10 maj 2019

Mina bilder är ganska små, jag gillar att folk går nära och tittar.

"Min första bild tog jag med en gammal lådkamera när jag var sex år. Det var då jag fastnade för fotografi. När jag var nio träffade jag en kille som lärde mig att framkalla bilder och sedan dess har jag oftast haft någon skrubb som jag använt som mörkrum, eller helt enkelt stängt in mig i badrummet.

Nu har jag ett riktigt mörkrum här hemma, det är väldigt lyxigt. Min fru och jag flyttade hit till Nälsta i höstas. Vi gjorde tvärtom mot de flesta i vår ålder, när barnen flyttat hemifrån sålde vi lägenheten i stan och köpte ett radhus. Mörkrummet var en stor anledning till det, och min fru, som är musikterapeut, ville ha plats för sina instrument.

Framkallade andras bilder

Jag har aldrig gått någon formell fotoutbildning utan har lärt mig längs vägen. Som 17-åring fick jag jobb på Göteborgs-Tidningen som kopist. Uppgiften var att framkalla fotografernas fillmrullar för de hann inte själva. Sedan jobbade jag själv som pressfotograf i flera år.

När jag senare började jobba med marknadsföring och reklam fotade jag digitalt. Det är smidigt och går snabbt att fixa till tryck.

Men när det gäller mina bilder, som jag ställer ut, då är det fortfarande analogt som gäller. För mig är själva hantverket en viktig del av processen. Jag kan hålla på en halv dag med en bild. Varje gång jag vill ändra något framkallar jag en ny och gör annorlunda

Fokus på detaljer

Mina bilder är ganska små, jag gillar att folk går nära och tittar. Jag fotar landskap och arkitektur, det är minimalistiskt och jag fokuserar ofta på detaljer som jag tycker är intressanta.

Jag ser framför mig redan när jag är ute hur något kommer att bli i svartvitt, det blir något helt annat, mer grafiskt med gråskalor och kontraster. Nu upptäcker jag omgivningarna häromkring; Riddersvik, Grimsta och Vällingby centrum. Jag är ofta ute och går men vill gärna ha grått väder – soliga dagar är inte kul i svartvitt."

En bild blir till

Kolla in bildbehandling utan photoshop i bildspelet nedan!

Mats Sandelin

Ålder: 57

Bor: Nälsta

Familj: Frun Marie Sandelin, tre utflugna barn och fem barnbarn.

Gör: Fotograf som jobbar helt analogt.

Finns på: matssandelin.se, Instagram: fotografmatssandelin

Visa merVisa mindre