IKON. Mats Sundin, 44, är en ikon för Sollentuna och blev precis som Kajsa Bergqvist hedrad med en glasemaljtavla på Sollentunavallen. Foto: BENGT JÖRNÅKER

Mats Sundin hyllades i Sollentuna

För sina insatser som förebild och inspiration för Sollentuna får hemmasonen Mats Sundin en hyllningstavla. Under en ceremoni på Sollentunavallen avtäcktes tavlan av där allting en gång startade.

  • Publicerad 14:40, 6 mar 2015

Mats Sundin föddes i början på 70-talet och växte upp i Sollentuna. Han kom tidigt i kontakt med sporten och började sin hockeykarriär i Edsbergs IF som sedermera blev Sollentuna HC.  Karriären tog sedan ordentlig fart i Djurgården och resten är en solskenshistoria. Eller vad sägs som SM-guld, VM-guld, OS-guld och 18 säsonger i NHL. I september 2009 meddelade han att en lång och framgångsrik karriär var över och andra projekt i livet tog vid. För att hedra Mats Sundin för hans insatser som förebild och ikon för Sollentuna har en glasemaljskylt satts upp på Sollentunavallen. Under högtidliga former avtäcktes tavlan av honom själv bredvid den motsvarande tavlan på Sollentunatjejen Kajsa Bergqvist.
– Det känns fantastiskt kul att bli uppmärksammad och det känns extra speciellt att det är i Sollentuna, säger Mats Sundin till Vi i Sollentuna. Det var här på Sollentunavallen som allt startade. Jag tog bussen hit, tog trapporna ner och lärde mig att åka skridskor här. Cirkeln är nu sluten.
I samband med invigningen var ett av Mats Sundins projekt pågående inne i ishallen. Tillsammans med ett materialmärke och Sollentuna HC pågick en camp för nyanlända ungdomar. Runt 60 skolungdomar, som varit i Sverige ett drygt år, tilldelades ett startup-kit och fick under två dagar lära sig grunderna i ishockey. Under åren i Kanada engagerade sig Mats Sundin för barn och ungdomar och nu gör han samma sak i hemstaden Sollentuna.
– Det känns jättekul och det märks snabbt en utveckling. När vi träffades på torsdagen kunde 90 procent av dem inte ens stå på skridskorna. Dagen efter kunde vi spela tvåmål. En fantastisk utveckling. Jag känner en stor glädje att vara här och jag hoppas att projektet kan fortsätta. Det behövs fler ungdomar och barn som spelar ishockey i Stockholm.
– Det behövs även lite nytt blod i hockeyn och syftet med campen är att visa att man kan få in fler ungdomar. Det är ett fantastiskt sätt att introducera nyanlända till både sporten och samhället, säger Mats Sundin. 
Kommunalrådet och ordföranden i kultur- och fritidsnämnden Magnus Ramstrand (KD) var glad att Mats Sundin engagerat sig för Sollentuna.
– Det betyder mycket för Sollentuna. Han betyder mycket som förebild genom att visa hur föreningar och enskilda kan ta initiativ för nyanlända att komma in i samhället. Det är väldigt viktigt att få med föreningar i integrationsarbetet. Mats är en bra ambassadör för Sollentuna, säger Magnus Ramstrand.
Mats Sundins föräldrar bor kvar i Sollentuna och så även hans bröder. Och han har fortfarande hyfsad koll på moderklubben.
– Min gamla lagkamrat Pelle Eklund är involverad i klubben och det går bra för juniorerna och A-laget. De visar fin form, säger Mats Sundin.

Relaterad information

Mer. Mats Sundin.

Född 1971 i Bromma, men uppvuxen i Sollentuna.
Moderklubb är Edsbergs IF som sedermera blev Sollentuna HC 1976.
Även spelat bandy i IFK Sollentuna.
Har bland annat spelat för Djurgårdens IF, Quebec Nordiques, Toronto Maple Leafs och Vancouver Canucks.
Gjorde 1349 poäng på 18 säsonger i NHL.
Har vunnit SM-guld, OS-guld och VM-guld.
Fick sitt nummer 13 upphissat i taket i Toronto 2012.

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Fler nyheter i Vi i Sollentuna

Därför kör flygplan på låg höjd över stan

Nyheter Flyger fram och tillbaka på låg höjd över Stockholm – mitt i natten I dagarna kommer ett litet propellerplan dåna över Stockholm på låg höjd på nätterna.tisdag 11/12 19:50

Avgjort: Så här blir SL:s nya priser

Nyheter Hela prislistan för nästa år nu bestämd Idag har landstingets budget manglats i fullmäktige. Nu står det klart vad de kostar att åka med SL i kollektivtrafiken nästa år.tisdag 11/12 15:48

Sollentunas cykelvägar får beröm

Nyheter Hamnar på femte plats i landet Sollentuna kommun får rikligt med beröm för satsningen på cykelvägar. Enligt Cykelfrämjandets undersökning hamnar Sollentuna på femte plats i landet.tisdag 11/12 12:45