Mångsysslare. Mats Gaffa Karlsson varvar hypnos med att lära ut musik till folkhögskoleelever. Foto: Athina Strataki

Mats vill tvätta bort hypnosens flumstämpel

Hallå där Mats Gaffa Karlsson, som vill tvätta bort hypnosens flumstämpel med en föreläsning i Farsta den 5 december.

  • Publicerad 20:35, 25 nov 2019

Vad kommer namnet Gaffa ifrån?

– Det kommer från swahilins ord för "vis man" ... nä, det gör det inte! Det kom till en gång i tiden när jag var ute och turnerade. Jag har jobbat som professionell musiker sedan 1986 och turnerat med både den ena och den andra.

Och hur länge har du sysslat med hypnos?

– Jag började för sex, sju år sedan. Jag har det som en bisyssla just nu, jobbar som folkhögskolelärare på halvtid och jobbar lite grann med coachning.

Varför arrangerar du det här seminariet?

– Vi gör det för att vi tycker att det finns så många förutfattade meningar om vad hypnos är. Det är idiotiskt, för hypnos är ett tillstånd. Det finns ingen gängse definition för vad det är, inte i lagboken eller någon annanstans. Själv definierar jag det som ett tillstånd där vi är kreativa och fokuserade.

Så om jag får ett ryck och skriver en låt, är jag hypnotiserad då?

– Jag skulle säga det, fast det kan gå till på olika sätt. Det är otroligt vagt. När folk säger hypnos tänker de ofta på något som tv-serier eller filmer hittat på, att jag knäpper med fingrarna och så börjar du kackla som en kyckling. Men det finns bara på film!

Vilka förväntningar har du på föreläsningen?

– Jag ser oerhört mycket fram emot att få ta del av folks aha-upplevelser, när de inser att det inte är något konstigt, att "det här gör jag redan". Just det! Så varför använder du dig inte av det?

Fakta: Mats Gaffa Karlsson

Ålder: 57

Bor: I Sköndal

Gör: Hypnoscoach, musiker och pedagog

Senast han var i hypnotiskt tillstånd: När vi hade lärarmöte! Eller nä, jag har det nu också.

Aktuell med: Föreläsningen "Hypnos – lärande på hjärnans villkor" på Maricare Hälsocentrum den 5 december kl. 18–21. Sista anmälningsdag är den 27 november. Mer info på evenemangets Facebook-sida.

Visa merVisa mindre