Hugo, Lukas och Gustav, elever på Thorildsplans gymnasium, vittnar om trängsel på lunchen. Foto: Linda Gren

Matsal i källaren ska ersätta partytältet

Thorildsplans gymnasium på Kungsholmen har dåligt med plats för eleverna att äta på. Trängseln är så akut att elever under hösten fått käka sin lunch – i ett partytält. Nu ska skolan byggas ut.

  • Publicerad 15:35, 22 nov 2017

Cirka 1 600 elever går idag på den stora gymnasieskolan i Kristineberg, men den är populär och behöver i framtiden kunna ta emot närmare 2 000 elever. Det skriver utbildningsförvaltningen i en ny utredning.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Ett problem som uppstått med det höga elevtrycket är att matsalsutrymmena redan nu är för små. Eleverna har fått äta lunch tidigt för att alla ska få plats och sedan i somras har skolan satt in ett partytält där eleverna fått äta. Dessutom har man fått köa, vittnar elever om.

– Det är väldigt stökigt när man ska äta lunch, säger Gustav Hallqvist, 17, som går första året på Teknikprogrammet på skolan.

Kyligt i tältet

Partytältet som använts tidigare i höst är numera stängt på grund av kylan, vilket gör att trängseln blir ännu hårdare i de ordinarie utrymmena.

– Man får sitta i matsalen eller kaféet på lunchen, och i dag fick vi köa. I partytältet fick man ibland äta lunch i vinterjacka för att det var så kallt, säger klasskamraten Lukas Rindståhl.

Framtidens elever på Thorildsplans gymnasium ser nu ut att slippa liknande förhållanden. Utbildningsnämnden ska nu klubba ett inriktningsbeslut om att bygga en ny matsal för 650 elever på skolan.

Tar nästan fyra år

Den nya matsalen blir 700 kvadratmeter stor och kommer att ligga under den nuvarande skolbyggnaden. Utöver den planerar man att bygga ut skolköket samt bygga fler toaletter.

Enligt utredningen räknar man med att den nya källarmatsalen kommer ta nästan fyra år att bygga från det att genomförandebeslut tas.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Två andra skolor på Kungsholmen som det investeras i framöver är Kungsholmens gymnasium där kök och matsal byggs om samt grundskolan Eiraskolan, även där handlar det om ombyggnation av kök och matsal.

Partytältet där eleverna ätit är nu stängt för vintern på grund av kylan. Foto: Linda Gren

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Karin Ernlund (C): "Stoppa varje onödig regel för byggande"

Nyheter C-toppen i stor intervju inför Stockholmsvalet Inför valet träffar vi alla förstanamn i partierna som vill vinna makten i Stockholm. Det här är Karin Ernlunds och Centerpartiets främsta mål efter valet.lördag 21/7 9:05

Här är parkerna där du får dricka alkohol

Nyheter LISTA: Se vad som gäller för Stockholms alla parker 2018 I vissa parker i Stockholm är det helt okej att öppna bubblet eller ölen till picknickhänget, i andra råder strikt alkoholförbud. Här ser du vad som gäller för "din" park.fredag 20/7 14:43