Anmäls.Gymnasieskolan Thoren Business school får skarp kritik av elev för sin matsedel för vecka 39. Så här återges den i anmälan. Foto: Andreas Enbuske

Matsedel på gymnasium på Södermalm anmäls

En gymnasieskola på Södermalm hade “queerdressing, transris, könsneutral korvgryta och jämställd bulgur” på matsedeln. Nu anmäls skolan av elev: “Förlöjligar olika könsidentiteter och sexuella läggningar”.

  • Publicerad 15:37, 31 okt 2017

Det var vecka 39 som den fristående gymnasieskolan Thoren business school vid Medborgarplatsen hade “likabehandlingsvecka” och skolans maträtter gavs nya namn.

Under veckan serverades bland annat "Cevapcici med Queerdressing och transris", "Könsneutral korvgryta med jämställd bulgur" och "Pasta med köttfärssås, där alla ingredienserna är lika viktiga och värdefulla".

Skolan har nu anmälts av en elev till Skolinspektionen, vilket Expressen först rapporterade om.

"Otroligt kränkande"

“Det man har valt att göra här är att förlöjliga och förminska olika könsidenditeter och sexuella läggningar. Man har även valt att förlöjliga en hel rörelse som handlar om att man ska älska sig själv, och allas lika rätt i samhället” skriver eleven i anmälan.

Han anser att skolans matsedel gör att det blir okej att “skoja” om könsidentiteter. “Detta är otroligt kränkande, och bör tas på allvar!” skriver eleven.

De är eleverna som fick ta över sexualundervisningen

Skolan ber om ursäkt

Skolans rektor Johanna Svensson ber om ursäkt för att matsedeln uppfattas som kränkande.

– Vi hade en likabehandlingsvecka för att lyfta fram olikheter och allas lika värde och vi ville uppmana till diskussion. Matsedeln var ett sätt att lyfta diskussionen. Meningen var inte att kränka någon, säger Johanna Svensson.

Är tanken att matsedelen ska vara skojig?

– Nej, syftet var att få upp ögonen för begreppen på ett öppet sätt. Vi ville visa att vi som skola står för allas lika värde.

Kan du förstå att den upplevs som förlöjligande?

– Det var aldrig meningen att göra sig rolig på någons bekostnad. Nu tar vi till oss kritiken. Vi ville aldrig kränka och förlöjliga någon. Tvärtom, syftet var att lyfta det här på ett positivt sätt.

Skolan kommer nu att ta med sig kritiken i det fortsatta arbetet med likabehandling på skolan.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.