Matthandlaren måste avsluta släkttraditionen

Hossein Shans blir kvar i det före detta Coop-huset i Brunna tills att han har sålt ut hela sitt lager av persiska mattor.

  • Publicerad 08:45, 24 nov 2017

Pazirik Madiapart Orientmattor har huserat i entréhallen utanför Coop Forum sedan år 2000. Nu när Coop Forum har flyttat säljer de ut sina mattor billigt tills lagret är slut.

Därefter vet inte Hossein Shans, butiksägaren, vad som händer.

– Förmodligen lägger vi ner. Vi vet ju inte vad som kommer att hända här. Vi fick först höra ryktesvägen att Coop skulle flytta, säger Hossein Shans.

Men han har inte bråttom ut, eftersom mattverksamheten är annorlunda mot många andra.

– Mattor är inte som godis som man köper varje dag, säger Hossein Shans.

På 17 år har Pm Orientmattor lyckats etablera sig väl i Kungsängen, men utan Coop Forum utanför kommer det ändå behövas läggas ner mer pengar och kraft på marknadsföring.

– Vi är bäst i Stockholm på persiska mattor, men folk behöver veta att vi finns, säger Hossein Shans.

Hans släkt har arbetat inom matthandeln i 55 år, men han blir den som avslutar släkttraditionen, eftersom hans barn inte vill ta över.

– Det är jättejobbigt. Man måste vara kunnig. Förr var det matthandlare som gjorde det här jobbet, nu är det mattförsäljare och de vet inte vad det handlar om, säger Hossein Shans.

Själv åker han ut till Irans byar för att träffa dem som tillverkar mattorna.

– Jag köper mattor som är bra för kunderna och som har en framtid. En persisk matta som är köpt för 30 000 kan senare vara värd 300 000.

Mattornas värde gjorde sig påmint för cirka fyra år sedan, när Pm Orientmattor fick inbrott. Tjuvarna sågade ner en vägg under natten och stal mattor för ett värde av fyra miljoner kronor.

– Det var ingen tidning som skrev ett ord om det, och polisen lade ner utredningen efter en månad. Det var helt tyst och sköttes dåligt, säger Hossein Shans.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Trafikolycka vid Hemköp

Flera vittnen såg hur en motorcykel körde in i en svängande bil utanför Hemköp. Några har beskrivit att motorcykeln höll hög hastighet.söndag 8/7 8:36

Senaste numret

Bålstabladet